Terug naar boven

De Tijdmachine: Teddy Pendergrass

Tijdens zijn hoogtijdagen was Teddy Pendergrass een gevierd soulzanger die bekende namen als Marvin Gaye en Barry White naar de kroon stak. Aan die glorieuze periode kwam een abrupt einde toen Teddy in de nacht 18 maart 1982 in de buurt van Philadelphia de controle over het stuur van zijn zilveren Rolls Royce verloor en zijn auto in een boom boorde. Vanaf die dag was de zanger verlamd.

Met dank aan zijn zwoele baritonstem was Teddy Pendergrass eind jaren zeventig uitgegroeid tot een van de meest populaire soulzangers. Aanvankelijk zong hij in Harold Melvin & The Blue Notes, een van de meest succesvolle groepen in de Philly-soul. Deze sensuele, gladde soulvariant veroverde de wereld. De knappe Pendergrass was vooral populair onder vrouwen, iets wat zijn manager goed uitbouwde door speciale ‘women only’-concerten te geven. Veel artiesten zouden dit voorbeeld volgen, maar Pendergrass was de eerste zanger die zoiets deed.

Harold Melvin & The Blue Notes – To be true

Teddy Pendergrass zou nooit volledig herstellen van zijn auto-ongeluk. Hij zou wel weer op gaan treden. De eerste show was niet de minste. Op 13 juli 1985 was Teddy Pendergrass een van de artiesten op Live Aid, in zijn thuisstad Philadelphia. Aanvankelijk durfde de zanger het podium niet op maar uiteindelijk zong hij, gezeten in een rolstoel, samen met Ashford & Simpson de klassieke soulsong Reach Out And Touch. Daarmee zorgde hij voor een kippenvelmoment bij de 100.000 toeschouwers in het JFK-stadion.

Pendergrass pikte daarna zijn carrière als zanger weer op. Zijn enige Nederlandse hit (Hold Me – een duet met Whitney Houston) scoorde hij in 1986. Met zijn stichting The Teddy Pendergrass Alliance zette de zanger zich in voor mensen, die net als hij, verlamd waren. Pendergrass bracht nog veel muziek uit, maar overleed toch op betrekkelijk jonge leeftijd. Hij was 59 jaar toen hij op 13 oktober 2010 aan kanker stierf.

Whitney Houston & Teddy Pendergrass – Hold me

(PdK)