Terug naar boven

De Tijdmachine: Stadionconcerten

Popmuziek in sportstadions, het is een succesvolle combinatie. De Toppers zien we jaarlijks in de Amsterdam Arena en Guus Meeuwis in het Philips Stadion. Het zijn evenementen die veel indruk maken. Want een concert in een kolos van staal en steen is zeker niet eenvoudig te organiseren. Deze Muziekweb Top 5 gaat over memorabele stadionconcerten van de afgelopen vijftig jaar.

Op 15 augustus is het vijftig jaar geleden dat The Beatles in het Shea Stadium in New York speelde. De groep uit Liverpool was ook op dit gebied baanbrekend. Wel was de techniek eigenlijk nog niet berekend op het geschreeuw van tienduizenden fans en was het voor het kwartet bijna onmogelijk om zichzelf te horen.

The Beatles - Everybody's trying to be my baby

In de jaren zeventig was de immens populaire band Led Zeppelin regelmatig te zien in Amerikaanse stadions. Het Britse kwartet stond voor een recordaantal bezoekers op 5 mei 1973 in het Tampa Stadium te Florida. Twee jaar later verscheen het nummer Houses Of The Holy op het album Physical Graffiti, dat een ode was aan de ‘heilige’ massaconcerten van de groep.

Led Zeppelin – Houses of the holy

Michael Jackson was in 1987 overduidelijk de grootste popartiest op aarde. Na zijn soloalbum Bad ging hij voor het eerst op wereldtournee en speelde 123 shows voor een slordige 4,4 miljoen mensen. De dvd Live At Wembley laat de show zien die Jackson ook drie avonden in De Kuip opvoerde.

Michael Jackson – Smooth criminal (Live at Wembley)

Nederland heeft met de jaarlijkse concerten van Meeuwis en de Toppers een aantal prachtige stadionformules in handen. De Symphonica In Rosso-serie onderscheidt zich door gebruik te maken van een heus symfonieorkest. Er is immers ruimte genoeg in een stadion. Guido’s Orchestra begeleidde onder anderen Doe Maar, Sting en Nick & Simon. Initiatiefnemer Marco Borsato wist de Arnhemse Gelredome maar liefst tien keer uit te verkopen in 2006.

Marco Borsato – Wat zou je doen? (Symphonica In Rosso)

Billy Joel scoorde gigantische hits in de jaren zeven en tachtig en trekt sindsdien duizenden mensen met zijn shows. Naast de interessante concerten die hij gaf in 1987 in Moskou is het concert The Last Play At Shea noemenswaardig. Joel nam in 2008 afscheid van het legendarische stadion, waar onze reis vijftig jaar eerder begon. Billy Joel nodigde Paul McCartney uit om samen het onsterfelijke Let it be van The Beatles op te voeren.

Billy Joel & Paul McCartney – Let it be

(JE)