Terug naar boven

Curiosa: Jezus zingt

Het christelijk geloof vormt de bron van veel muziek. Kijk maar in onze categorieën gewijde muziek, liturgie, gospel/spiritual en reli-pop. Een opmerkelijk gegeven is dat veel seculiere, niet-christelijke popartiesten een artiestennaam hebben met de naam Jezus er in. In deze aflevering van curiosa inventariseren we deze zingende Jezussen.

Bij een zingende Jezus denken veel mensen vast onbedoeld aan Ted Neeley. Deze rockzanger uit Texas speelde de hoofdrol in de film Jesus Christ Superstar uit 1973. Hij deed dat zo goed dat hij in de jaren erna niet meer aan de bak kwam met zijn eigen groep (The Ted Neeley Five), maar vooral de Jezus-rol bleef opvoeren.

Ted Neeley – Strange thing mystifying

Jezus verkoopt.Een naam met Jezus er in doet de wenkbrauwen rijzen. Een categorie bands kiest daarom voor een naam die het heilige (Jezus) combineert met het alledaagse. Neem Jesus Jones die als ze niet Brits maar Nederlands waren geweest vast ‘Jezus Jansen’ hadden geheten. Ook Glossy Jesus en The Jesus Lizard lijken in die categorie te vallen. The Jesus & Mary Chain en The Revolutionairy Army Of The Infant Jesus lijken zich eerder vernoemd te hebben naar religieuze sektes terwijl de Vlaamse Groep Jezus de inspiratie leek te vinden bij een klein-christelijke politieke splinterfractie.

Jesus Jones - Right here, right now

Zola Jesus (pseudoniem van zangeres Nika Danilova), rapper MC 900 ft. Jesus, de noiserockers Teenage Jesus & The Jerks en de hardrockbands Jesus Christ, The Screaming Blue Massiahs en Messiah lijken eerder te vallen in de categorie ‘Jeruzalemsyndroom’ waarbij de patiënt zich Jezus waant. Heavy metal is sowieso natuurlijk het genre waarin de minder flatteuze Jezusbandnamen floreren. Denk aan Antichrist, Fallen Christ en Rotting Christ, waarvan de laatste bandnaam zelfs metalicoon Dave Mustaine (frontman van Megadeth) zo tegen de borst stuitte dat hij de groep in zijn voorprogramma weigerde.

Rotting Christ – Sleep the sleep of angels

Een speciale deelcategorie is er nog voor de bands die kiezen voor de combi ‘Jezus + drugs’ getuige Acid Jesus, Acid Baby Jesus, Jesus On Extasy en Jesus On Speed. Maar wat te denken van de groep Jesuseater? Is dat een hele letterlijke interpretatie van de Bijbeltekst ‘Dit is mijn lichaam, eet ervan’?

Jesuseater –Special delicious

Een laatste categorie is er voor de mensen die als Jezus ter wereld kwamen. Vooral in de Spaans- en Portugeestalige landen niet zo raar. Kijk maar naar salsamannen als Jesus Pagan, Jesus Alemany en Pedro Jesus of fadozangeressen Rosa en Natalino de Jesus.

Jesus Pagan – Salsa de la mata

Dichter bij huis was er de Britse soulgroep The Christians die (weliswaar christelijk) bestond uit drie broers met de achternaam Christian.

The Christians - Words

(PdK)