Terug naar boven

Curiosa pop: Gainsbourgs chansons de merde

Serge Gainsbourg is in Nederland vooral bekend als de componist van Poupee De Cire Poupee De Son (in 1966 een hit voor France Gall) en Je T’aime… Moi Non Plus, het pikante duet met zijn vrouw Jane Birkin. De eigenzinnige Gainsbourg schreef liedjes over de meest uiteenlopende zaken, maar een paar van zijn songs hadden wel een heel ongewoon onderwerp: de stoelgang.

Het verhaal gaat dat Gainsbourg het idee voor het lied La Poupée Qui Fait op deed aan de hand van zijn toen tweejarige dochter Charlotte. Het lied gaat over een pop die zegt dat ze moet piesen en poepen. Gainsbourg zingt het lied ook heel teder. Een mooie tegenstelling met de ‘vieze’ tekst.

Serge Gainsbourg – La poupée qui fait

Gainsbourg was dol op taalgrapjes. Zo lijkt het lied Eau Et Gaz À Tous Les Étages (‘Water en gas voor alle verdiepingen’) te gaan over een onderhoudsmonteur. Niets is minder waar. In het korte lied, dat staat zijn reggaeplaat Aux Armes Et Caetera, vertelt Serge het verhaal van een man die door een portiek loopt terwijl hij scheten laat en de boel onderpist.

Serge Gainsbourg – Eau et gaz à tous les étages

Het hoogte- dan wel dieptepunt van Gainsbourgs fixatie met de stoelgang komt met het nummer Evguenie Sokolov. Het lied is vernoemd naar de hoofdpersoon in Gainsbourgs enige roman. Het gaat over man die zijn geld verdient met het laten van scheten. Sokolov schildert met zijn kont en de doeken worden voor veel geld over de hele wereld verkocht. Hoe een hardwerkende Evguenie Sokolov klinkt liet Gainsbourg horen op het gelijknamige lied, afkomstig van Serge’s album Mauvaises Nouvelles Des Etoiles.

Serge Gainsbourg – Evguenie Sokolov

De muziek voor dit nummer werd trouwens ingespeeld door niemand minder dan de reggaelegendes Sly & Robbie.

(PdK)