Terug naar boven

Van Eigen Bodem: Unieke Fonos-collectie

Muziekweb beschikt over een hoop unieke muziek. Liedjes, albums en live-opnamen die moeilijk te verkrijgen zijn. Een van de mooiste verzamelingen is onze Fonos-collectie. Deze bestaat uit Nederlandse albums die niet meer in de handel te koop zijn. We geven vijf verrassende voorbeelden die de rijkdom van deze verzameling illustreren.

1) Rita Reys
Ze was een van de beroemdste Nederlandse zangeressen: Rita Reys. Haar stem was overal op de wereld bekend. Reys was ‘Europe’s first lady of jazz’. Op de gedigitaliseerde lp Today (1969) is te horen hoe goed ze was. Ze werd ervoor beloond met een Edison.

Rita Reys – More than you know

2) Tineke Schouten
In 1974 maakte Tineke Schouten een lp met mooie luisterliedjes. Zoals het beschouwelijke kruideniertje. Dit nummer staat mijlenver af van de lollige sketches waarvan we Schouten tegenwoordig kennen.

Tineke Schouten - Kruideniertje

3) Bill van Dijk
Bill van Dijk is bekend van succesvolle musicals als Cyrano. Ook is hij een gevierd stemacteur. Maar wist je dat hij ook een uitstapje maakte naar de popmuziek? Zijn band Bruno Basta! maakte heerlijke jaren 80-rock.

Bruno Basta! – Waiting

4) Cilly Dartell & Harry Bannink
Muziekweb beschikt over veel kindermuziek, waaronder de geliefde liedjes van Willem Wilmink en Harry Bannink, bekend van onder andere Het Klokhuis. Hun album over de stripfiguren Jan, Jans en de kinderen (1992) is minder bekend. Maar wel prachtig! In dit fragment horen we Bannink zingen met Cilly Dartell, later een bekend tv-presentatrice.

Cilly Dartel & Harry Bannink – Klaartjes moeder

De Sprooksprekers
In de Fonos-collectie is veel obscuur Nederlands erfgoed te vinden. Wat te denken van De Sprooksprekers, een samenwerking tussen rappers, dj’s en dichters? Het album werd in 1997 met lovende kritieken ontvangen. The Prophet, DJ Dano, rapper Def P en dichters Olaf Zwetsloot en Serge van Duijnhoven gingen hierna elk hun eigen weg.

De Sprooksprekers – Hagedissenkoningin

De Fonos-collectie kwam tot stand in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

(JE)