Terug naar boven

Met Bach door het jaar (16): Palmzondag

Met de cantate Himmelskönig, sei willkommen (BWV 182) laat Bach de Stille Week beginnen. Jezus trekt hier Jeruzalem in, nederig zittend op een ezel. In het instrumentale openingsdeel van de cantate heeft Bach dit beeld prachtig op muziek gezet, met een hoorbaar 'stappende' beweging.

(De intocht in Jeruzalem van deze cd)

Het vreugdegejoel barst vervolgens los, als het volk Jezus in de stad verwelkomt. Bach toont zijn meesterschap in een stralend koordeel, hier uit Gardiners mooie opname.

Bach en zijn tekstschrijver leven zich vervolgens uit, als zij deze binnenkomst interpreteren als de binnenkomst van Jezus in het hart van de gelovige. Vrome kost dus, maar dat kan ook haast niet anders aan de start van de belangrijkste week in het kerkelijk jaar. Bach trekt hier alle registers open, ook al is de bezetting van deze cantate vrij bescheiden.

Na het openingskoor en een kort recitatief volgen drie pracht-aria's, waarvan de lange tweede de kern van de cantate vormt. Langzamerhand gaan we over van vreugde naar verdriet, als blijkt waar Jezus' Jeruzalembezoek op zal uitdraaien.

(Michael Chance zingt de aria 'Leget euch dem Heiland unter' op deze cd)

Na het koor 'Jesu, deine Passion' keert de vreugde echter alsnog terug, als de luisteraar wordt aangespoord om in het voetspoor van Jezus te treden. Dat Bach een echte predikant-met-muziek was, kortom, is hier duidelijk te horen.

(TC)