Terug naar boven

Curiosa: Liedjes over de winter

Koning Winter heerst. Het kan nog ontzettend donker en koud zijn. Toch zijn er lichtpunten: gezelligheid thuis, erwtensoep en wintersporten. Daar past ook winterse muziek bij. Muziekweb zet zes stukken op een rij.

De Keltische new age van Enya is zeer geschikt om te beluisteren in de donkere wintermaanden. Haar zevende studioalbum And Winter Came uit 2008 verwees zelfs expliciet naar de winterperiode.

Enya – And winter came...

Op 50 Words For Snow, het winterse album van Kate Bush, bekijkt de zangeres de winter vanuit een origineel standpunt. Het lied Snowflake zingt ze vanuit het perspectief van een sneeuwvlok.

Kate Bush - Snowflake

Winterreise van Franz Schubert is een verzameling liederen, maar zou je ook als één lange, deprimerende monoloog kunnen beschouwen. Een jongeman wordt afgewezen en begint een wandeltocht door een koud, vijandig winterlandschap waar hij geconfronteerd wordt met emoties van desillusie, eenzaamheid en doodsverlangen.

Franz Schubert – Winterreise

Ook de heren van Amorphis vergelijken hun sombere gemoed met een donkere winterdag. En ze weten hoe dat voelt, want ze komen uit Finland, een land berucht om zijn lange, koude en donkere winters.

Amorphis – Black winter day

Sommige mensen worden juist heel vrolijk van winters weer. Harrie Jekkers beschrijft in zijn lied Schaatsen taferelen die vrijwel elke Nederlander herkent. Muts op, sjaal om, naar het dichtstbijzijnde slootje en: genieten op de schaats.

Harrie Jekkers – Schaatsen

Naast recreatief schaatsen, kun je natuurlijk ook heel hard proberen te schaatsen. Op het hoogste niveau gebeurt dat tegenwoordig in sporthallen. The Ray Charles Singers zongen in 1956 een nummer over wintersporten.

Ray Charles Singers - Winter and theme for indoor sport

(PdK)