Terug naar boven

Curiosa pop: Eenzame kerst

Merry Christmas of een vrolijke kerst wensen wij elkaar. Kerst is immers meer dan een religieus feest. Het is daarnaast een viering van vrienden, familie en geliefden die tezamen de donkere decemberdagen opwarmen met licht, gezelligheid, cadeaus, banketten en vrolijke kerstmuziek. Tegelijk is het een tijd waarin de eenzamen zich ongelukkiger voelen dan ooit. De onvermijdelijke kerstsfeer alom met uitbundige kerstversiering, winkelende mensen en schetterende kerstmuziek in winkelcentra en warenhuizen, vergroot het isolement van wie gebukt gaat onder verlies, liefdesverdriet of andere omstandigheden. Er bestaat veel vrolijke kerstmuziek, maar ook talloze hartverscheurende liedjes waarin de pijn van een eenzame kerst wordt verwoord. Muziekweb doet een greep.

Zelden klonken sleebellen zo tragisch slepend als op de soulballad What Do The Lonely Do At Christmas van het Amerikaanse zangtrio The Emotions. Opziend tegen de festiviteiten die zij zonder haar ex-geliefde moet vieren, zingt leadzangeres Sheila Hutchinson bitter-ironisch: ‘A silent night, I know it’s gonna be’. Weemoedige strijkers doen de rest in deze tearjerker.

The Emotions – What Do The Lonely Do At Christmas

In de Amerikaanse amusementsmuziek maakten veel beroemde artiesten kerstalbums vol suikerzoete standards als Jingle Bells en White Christmas. Blue Christmas, hier gebracht door The Beach Boys op hun kerstalbum uit 1964, is ook zo’n veel vertolkt nummer waarin bezongen wordt hoe liefdesverdriet en kerst zich moeilijk laten verenigen.

The Beach Boys – Blue Christmas

In het spijtvolle Get Me Through December zou bluegrass-zangeres Alison Krauss het liefst de hele feestmaand overslaan, met een hart dat zo koud voelt als de winterdagen zelf. Zij verlangt vooral naar het nieuwe jaar zodat zij weer een nieuwe start kan maken.

Alison Krauss – Get Me Through December

Voor wie niet in de kerststemming is bestaat er waarschijnlijk geen schrijnender lied om aan te horen dan het brullende Merry X’Mas Everybody uit 1973 van de glamrockgroep Slade. Vooral ook omdat het daarna niet meer uit je hoofd is te branden. De glamrockers van Mud gaven een jaar later tegenwicht met het even stemmige als pakkende Lonely This Christmas.

Mud - Lonely This Christmas

Je kunt tijdens de feestmaand ook op de verkeerde plek zitten, zoals in Chrismas In L.A. van The Killers en Dawes. De verteller bevindt zich eenzaam in het zonnige Los Angeles waar hij aan de bak probeert te komen als acteur. Ieder kerstgevoel ontbreekt in deze stad en weemoedig denkt hij terug aan traditioneel kerstmis thuis.

The Killers / Dawes - Christmas In L.A.

Met I’ll Be Home For Christmas stak Bing Crosby in 1945 de Amerikaanse soldaten die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Europa vochten, een hart onder de riem. Een soldaat belooft in een brief met kerst thuis te zijn (‘You can plan on me’) en geeft zijn wensen voor het feest door. Ja, hij zal er zijn, al was het maar in zijn dromen.

Bing Crosby – I’ll Be Home For Christmas

Minder eervol is de afwezigheid tijdens kerst van André Hazes. In Eenzame Kerst zit hij zijn straf uit in de gevangenis. Hij stal weliswaar om zijn gezin te onderhouden, maar dat weerhield zijn vrouw er niet van om voor een ander te kiezen. Met hem en de kinderen viert zij nu kerst terwijl de bekende Nederlandse volkszanger zijn ‘lied zo vol met smart’ zingt.

André Hazes – Eenzame Kerst

(MR)