Terug naar boven

Popmuziek: Studeren

De introductieweken voor aankomende studenten zijn in volle gang. Om het nieuwe schooljaar feestelijk in te luiden, duikt ook Muziekweb terug de schoolbanken in. Deze Curiosa pop richt zich daarom op liedjes die over studeren gaan.

Het terrein van een onderwijsinstelling wordt ook wel een campus genoemd. Het krioelt daar van de studenten. In het volgende break-up nummer van Vampire Weekend komt frontman Ezra Koenig juist net die ene persoon op de campus tegen die hij nooit meer wil zien: zijn ex.

Vampire Weekend – Campus

Studeren is zwaar. Je moet soms hele boeken uit je hoofd leren. Daarvoor heb je concentratie nodig. Waarschijnlijk gaat het studeren bij Red Hot Chili Peppers niet zo lekker, want zij lijken zich niet te kunnen focussen.

Red Hot Chili Peppers – Hard To Concentrate

Ritalin is een medicijn voor mensen met ADHD. Het kan hen helpen om zich beter te concentreren. Het is daarom ook onder studenten een populair medicijn, zij slikken het om langer door te kunnen studeren zonder dat de concentratie verslapt. In 2017 bleek 1 op de 4 studenten wel eens Ritalin te slikken.

Womps – Ritalin

Je kan natuurlijk ook gewoon samen met iemand studeren. Jij en je study buddy kunnen elkaar er dan doorheen slepen. Dat is precies wat Snoop Dogg en Wiz Khalifa doen in het volgende nummer. Alhoewel…

Snoop Dogg & Wiz Khalifa – Let’s Go Study

Als je je door alle examens heen weet te worstelen, kan je na al die jaren zwoegen afstuderen. Daar hoort vaak een afstudeeropdracht of thesis bij. Niet iedereen wordt daar vrolijk van. Het volgende nummer van Eleven Tigers heeft een explosief karakter, mogelijk het ideale nummer bij het schrijven van je thesis als je nog wat extra energie nodig hebt!

Eleven Tigers – Thesis

Maar dan, je bent afgestudeerd. Het volwassen leven ligt voor je. En hoe ga je dat in Gods naam invullen? Hoewel zangeres Anouk een zeer succesvolle carrière heeft, is zij in de liefde een ‘graduated fool’. Zij vernoemde haar vierde album er zelfs naar.

Anouk – Graduated Fool

Of, als je nog helemaal in de studie vibe zit, kan je natuurlijk ook nog gaan promoveren. Vaak ga je als promovendus nog een jaar of vier wetenschappelijk onderzoek doen onder begeleiding van een promotor. Daarnaast schrijf je een proefschrift, een heus wetenschappelijk boekwerp over het onderwerp waarop je promoveert.

The Crystal Method – PhD

Wie écht niet genoeg van deze studie-gerelateerde muziek kan krijgen, kan ook nog naar de Playlist Back To School luisteren.

(JvQ)