Terug naar boven

Mark Lanegan 1964-2022

Een van de meest karakteristieke stemmen uit de hedendaagse rock overleed op 22 februari in zijn huis in het Ierse Killarney. Met zijn gruizige en doorleefde, maar ook soulvolle bariton bouwde zanger Mark Lanegan een indrukwekkend oeuvre op van soloalbums en vele samenwerkingen met uiteenlopende collega’s.

Of dat nou de elektronische sfeermuziek van Moby was of de ruige stonerrock van Queens Of The Stone Age, Lanegan drukte altijd een authentiek donkere en doorleefde stempel op hun nummers. Lanegan, die 57 jaar werd, meende de woorden – soms regelrecht afkomstig uit de goot waar hij zelf ook in had gelegen – die hij zong.

Moby, Mark Lanegan, Chris Kristofferson – The Lonely Night

Als zanger van Screaming Trees behoort Lanegan tot de grunge-prinsen die begin jaren 90 vanuit Seattle de alternative rockwereld opschudden: The Afghan Whigs, Soundgarden, Stone Temple Pilots, Pearl Jam, Alice In Chains en natuurlijk Nirvana. Zijn goede vriend Kurt Cobain belt hem kort voordat hij zelfmoord pleegt, maar Lanegan neemt niet op. Screaming Trees gaat aan drugsmisbruik en onderlinge strijd ten onder. Al in 1990 brengt Lanegan zijn eerste solo-album The Winding Sheet uit, waarop hij, naast de punk en classic rock van Screaming Trees, zijn liefde voor blues en Amerikaanse folktradities laat horen.

Mark Lanegan - Where Did You Sleep Last Night

Josh Homme speelt een paar jaar bij Screaming Trees als extra gitarist op het podium. Hij vraagt vervolgens Lanegan om mee te doen op het album Rated R (2000) van zijn nieuwe band Queens Of The Stone Age. Bij opvolger en doorbraakalbum Songs For The Deaf (2002) zit Lanegan erbij als volwaardig lid en tourt hij uitgebreid met de band.

Queens Of The Stone Age – Hangin’ Tree

Bijzonder is de samenwerking tussen Lanegan en de Schotse zangeres en cellist Isobel Campbell. Zij is afkomstig uit Belle & Sebastian en benadert Lanegan om het nodige gruis toe te voegen aan haar folky en soms ook lieflijke kamerpopsongs. De chemie tussen hun contrasterende stemmen pakt wonderwel sterk uit op het debuut Ballad Of The Broken Seas (2006) en er volgen nog twee albums van het duo.

Isobel Campbell, Mark Lanegan – Revolver

Halverwege de jaren nul weet Lanegan af te rekenen met zijn zware heroïneverslaving. Hij spaart zichzelf niet als hij hier op terugblikt in zijn memoires Sing Backwards And Weep (2020), maar is wel trots op zijn boek. Greg Dulli, de voormalige zanger van The Afghan Whigs is ook overlevende van een zelfdestructief bestaan en een oude vriend van Lanegan uit Seattle. Het duo verenigt zich in 2008 als The Gutter Twins met het onvermijdelijk doorleefde rockalbum Saturnalia.

The Gutter Twins - Idle Hands

Lanegan leidt lang een zwervend bestaan om zich in 2020, met zijn vrouw Shelley Brien in het rustieke Killarney te vestigen. In 2021 overleeft hij ternauwernood corona, een ervaring die hij beschrijft in zijn boek Devil In A Coma (2021). Bij zijn doodsbericht op dinsdag 22 februari wordt geen oorzaak genoemd. Vele collega’s tonen hun leedwezen. Zijn vele strubbelingen zaten Lanegan een geïnspireerd muzikaal bestaan nooit in de weg en zijn stem – doortrokken van die strubbelingen, maar nooit pathetisch - zal nimmer een gelijke kennen.

Mark Lanegan – When Your Number Isn’t Up

(MR)