Terug naar boven

Electro: Kraftwerks The Man Machine

In 2023 bestaat het album The Man Machine / Die Mensch-Maschine van Kraftwerk 45 jaar. Als het album in 1978 uitkomt, is het hun meest dansbare tot dusver. De Duitse groep duikt op hun zevende album tevens nog dieper in het thema van robotica en machines. De invloed die Kraftwerk als elektronische act uitoefent, inspireert vele artiesten. Electropop, new wave en krautrock floreren mede dankzij de muziek van de groep uit Düsseldorf. Muziekweb zoomt in op het album en kijkt naar de inspiratiebronnen van Kraftwerk, naast de invloed die de groep heeft gehad op anderen.

Kraftwerk - Die Robotter

De leden van Kraftwerk zijn altijd geïntrigeerd geweest door kunstmatige intelligentie en robots. Ze namen dan ook inspiratie uit Fritz Langs Metropolis (1927). Deze film schetst een toekomstbeeld waarin de wereld verdeeld is in verschillende lagen, met een duidelijke verdeling tussen de rijke industriëlen die in een utopische stad wonen en arme arbeiders die in de onderlagen moeten werken. Een robotvrouw moet voorkomen dat de arbeiders hun opstand tegen de rijken voortzetten. Kraftwerk vernoemde een nummer op The Man Machine naar deze film.

Gottfried Huppertz, Frank Strobel - Metropolis-Thema

Kraftwerk wordt op The Man Machine meer dansbaar dan op voorgaand werk. Ze willen met het album tevens hun Teutoonse imago van zich afschudden. Ze hebben daarom goed geluisterd naar Giorgio Moroders productie voor Donna Summers I Feel Love. Je hoort dan ook dezelfde pompende ritmes terug in de nummers van The Man Machine.

Donna Summer - I Feel Love

De onmiskenbare melodie van het titelnummer The Man Machine nestelt zich ook bij andere artiesten in hun gehoorgang. Het Britse 808 State is net als Kraftwerk een bekende naam binnen de elektronische muziek en maakt samen met UB40 het nummer One in Ten. Hiervoor gebruiken zij een sample uit het nummer The Man Machine.

808 State & UB40 - One in Ten

Het New Yorkse LCD Soundsystem is er niet vies van om naar andere elektronicagrootheden te verwijzen. Zo maakten ze het nummer Daft Punk Is Playing At My House. Voor het openingsnummer van hun tweede album Sound of Silver (2007) gebruikt de band rondom James Murphy een sample van Kraftwerks The Robots.

LCD Soundsystem - Get Innocuous!

De ene Duitse grootheid covert de andere Duitse grootheid. Hoewel hun muziekstijlen ver uit elkaar liggen, gebruikt Rammstein ook elementen van elektronica in hun muziek en zijn ze tevens geïnspireerd door Kraftwerk. In 1997 brengen ze een cover uit van Das Model. Je hoort hierin dezelfde synthesizertonen terug, maar door de ruige gitaren is deze versie veel duisterder. Zo brengen zij het gevreesde teutoonse element terug in de muziek.

Rammstein - Das Modell

Muziekweb heeft zowel de Engels- als Duitstalige versies van de nummers van The Man Machine in zijn collectie, in respectievelijk The Catalogue en Der Katalog.

(JvQ)