Terug naar boven

Zeeland: Hannes Minnaar

De in het Zeeuwse Goes geboren Hannes Minnaar behoort tot de bekendste pianisten van ons land. In de pers wordt hij geprezen vanwege zijn pure, natuurlijke voordracht. Hij heeft bewondering voor legendarische grootheden als Alfred Cortot en Wilhelm Kempff, vanwege hun dienstbaarheid en integriteit.

-Belofte en onbehagen
In 2010 won Hannes Minnaar de derde prijs in de prestigieuze Koningin Elisabethwedstrijd van België. Zijn vertolking van Saint-Saëns’ Vijfde Pianoconcert bracht hem veel lof. Het markeerde zijn internationale doorbraak. In 2011 verscheen zijn debuut-cd met Rachmaninov en Ravel. De cd verwierf een Edison.

-Pianoconcert nr.5 van Saint-Saëns tijdens de Koningin Elizabethwedstrijd

Zijn onberispelijke imago ging hem echter ook tegenstaan. Zelf zei hij over die lovende recensies: ‘Het was altijd maar weer helder (...) Ik kreeg steeds meer het idee dat wat ik in mijn spel legde niet helemaal overkwam op het publiek' (Volkskrant, 1 oktober 2016).

-Sonate nr.1 van Rachmaninov

Wellicht belangrijker dan de Koningin Elisabethwedstrijd was het traject van de Nederlandse Muziekprijs, de hoogste staatsonderscheiding voor klassieke muziek. Vooraanstaande musici gingen Minnaar hierin voor, waaronder Janine Jansen, Pieter Wispelwey, Ronald Brautigam en Laurens de Man. Een geldbedrag viel er niet te winnen. De prijs was een ontwikkelingstraject waarbij Jan Zekveld hem zakelijk en de Hongaarse pianist Ferenc Rados hem muzikaal trainden. Van Ferenc Rados leerde Minnaar om door de noten heen te kijken naar de diepere lagen van de romantiek en het expressionisme.

-Nun komm der Heiden Heiland van Bach

-Discografie
Hannes Minnaar heeft inmiddels een omvangrijke discografie, waarin zich een aantal lijnen aftekenen. De oprichting van het Van Baerle Trio in 2004 was feitelijk een schoolopdracht aan het Amsterdamse Conservatorium. Een beslissende stap was de masterclass die pianist Menahem Pressler - medeoprichter van het Beaux Arts Trio - in 2008 gaf. Het Van Baerle Trio verzorgde inmiddels een integrale uitgave met de pianotrio's van Beethoven.

-Erzherzogstrio van Beethoven

Bach en Beethoven zijn goed vertegenwoordigd in Minnaars' discografie. Met dirigent Jan Willem de Vriend nam hij Beethovens pianoconcerten op, met violist Isabelle van Keulen Beethovens vioolsonates. Een cd met Bach-piano arrangementen (Liszt, Busoni, Grainger) behoorde tot Minnaars vroege successen. In 2021 volgde de marathon met Bachs Goldbergvariaties. Ook de Preludes en Fuga’s op.87 van Sjostakovitsj - een hedendaagse pendant van Bachs Wohltemperierte Klavier - werden door Minnaar onder handen genomen.

-Preludes en Fuga's op.87 van Sjostakovitsj

-Zijpaden
Hannes Minnaar schuwt evenmin de obscure paden in de ondergroei van de klassieke muziek. Het leverde fascinerende albums op. Tegelijk met het verwerven van de Nederlandse Muziekprijs verscheen een album met broze pianoverkenningen van Fauré.

-Nocturne nr.13 van Fauré

Meer recentelijk behoorde Hannes Minnaar tot de pianisten aan wie de Zeeuwse componist Daan Manneke zijn ‘magnum opus’ Grote Archipel opdroeg. Deze omvangrijke cyclus mag dan geen letterlijke schildering van het Zeeuwse landschap zijn, maar het heeft er natuurlijk alles mee te maken. We horen hier een soort confederatie van klanksculpturen die botsen, schuren, elkaar afstoten en zich verenigen, als ware het een eilandengroep.

-Grote Archipel van Daan Manneke

(HJ)