Terug naar boven

Zeeland: Het DNA van Danny Vera

Zijn stemgeluid roept herinneringen op aan Chris Isaak en Roy Orbison. Met zijn nummers schakelt hij met gemak tussen pop, country, americana en rockabilly. De Zeeuwse muzikant Danny Vera is niet meer weg te denken uit het Nederlandse muzieklandschap. Zijn grote doorbraak in ons land laat een kleine twintig jaar op zich wachten. Maar in een ander land heeft hij al veel eerder succes.

Danny Vera raakt in zijn geboortestad Middelburg al vroeg enthousiast over muziek dankzij zijn vader die in een countryband speelt. Hij luistert thuis naar platen van Marty Robbins, Roy Orbison en Elvis Presley. Vera reist naar de Verenigde Staten voor bezoeken aan de muzikale steden Nashville en Memphis. Hij zoekt er zijn muzikale roots op: rock-’n-roll en country. Voordat hij solo succesvol wordt, is Danny Vera actief in diverse bandjes. Zo is hij frontman van de formatie Till Dawn. Ze winnen in 1999 de Zeeuws Belofte, de voorronde van de Grote Prijs van Nederland.

The Lucky Strike Girl - Till Dawn

Zijn eerste platencontract tekent hij bij Universal. Voor zijn debuutalbum For The Light In Your Eyes (2002) gaat Danny Vera met producer Rob van Donselaar en enkele gerenommeerde sessiemuzikanten de studio in. Hij gaat ook terug naar Nashville om samen te werken met songschrijver Troy Verges, bekend van Faith Hill, Trisha Yearwood en Jessica Andrews. Het album bevat een opvallende cover van I Was Made For Lovin' You van Kiss. De single My Confession belandt op de eerste plaats van de Turkse hitparade.

My Confession - Danny Vera

Ondanks het succes in Turkije haakt Universal af, maar Danny Vera zet stug door. Hij treedt regelmatig op in Turkije en scoort er opnieuw een hit. Innocence is afkomstig van zijn tweede album Hold On A While (2005).

Innocence - Danny Vera

Zijn album Pink Flamingo (2009) neemt hij op in de Hilltop Studios in Nashville. Daar werkt hij samen met sessiemuzikanten van Garth Brooks. Het opnameproces wordt vastgelegd op camera. De documentaire staat op de bonus-dvd bij het album.

Pink Flamingo - Danny Vera

In het populaire televisieprogramma Voetbal International vormt hij met zijn vaste groep muzikanten de huisband. Zo raakt hij bekend bij een breder publiek. Voor platenmaatschappij Excelsior reden om de zanger binnen te halen. Distant Rumble (2013) is het eerste album dat hij voor Excelsior opneemt. Muzikaal verandert er weinig. De door hem zelf geschreven songs zijn melancholisch van toon en inhoud en gegoten in de vertrouwde rockabilly sound. Niet voor niets vraagt hij de medewerking van James Burton, de Amerikaanse gitarist die is opgenomen in de Rockabilly Hall of Fame.

Runnin’ With My Boots On - Danny Vera, James Burton

Danny Vera start vanaf 2014 met het opnemen van meerdere mini-albums. Op Pressure Makes Diamonds Vol.2 (2019) staat het nummer Roller Coaster. Het nummer is niet direct een hit, maar stijgt gestaag in de Single Top 100. Uiteindelijk bereikt Roller Coaster na 38 weken de hoogste positie, nummer 8. Maar eind 2019 komt het nummer binnen op de 4e plaats van de Top 2000, om een jaar later door te stijgen naar nummer 1.

Roller Coaster - Danny Vera

Het enorme succes van Roller Coaster is niet direct om te zetten naar meer en grotere optredens, want in 2020 gooit corona roet in het eten. Toch is Danny Vera positief over deze verplichte rustperiode. Hij wordt voor het eerst vader en heeft de tijd om nieuwe muziek te schrijven en op te nemen. Het resulteert in het album The New Now (2020).

The New Now - Danny Vera

In het hele land wordt de muzikant inmiddels op handen gedragen. Toch blijft Danny Vera in zijn geliefde Zeeland wonen. Zijn album DNA (2023) bevat zestien nieuwe nummers die hij in twee maanden tijd schrijft. Hij omschrijft de liedjes zelf als meer rock ‘n’ roll en blues. Om ze authentiek en ‘vintage’ te laten klinken neemt hij de nummers in één take op. Live en zonder publiek op een bijzondere plek: de schouwburg van zijn thuisstad Middelburg.

DNA - Danny Vera

(GK)