Terug naar boven

Popmuziek: Nederlandse namen op Pinkpop 2024

Op 21, 22 en 23 juni 2024 reizen tienduizenden bezoekers weer af naar Landgraaf in Limburg om te genieten van het oudste popfestival van Nederland: Pinkpop. Je kunt op het evenement genieten van grote artiesten en kleinere namen binnen het rock-, pop- en elektronica genre.

Naast de gebruikelijke klassieke rockbands en -artiesten (denk aan Bruce Springsteen, Pearl Jam, Fleetwood Mac, The Rolling Stones en Red Hot Chili Peppers) die jaarlijks de revue passeren, is de line-up een afspiegeling van succesvolle en populaire namen. In 2024 is het aantal Nederlandse artiesten op Pinkpop ruim vertegenwoordigd, wat het succes van Nederlandse muziek onderstreept. In dit artikel belichten we een aantal Nederlandse acts die in 2024 jaar op het podium in Landgraaf staan.

Dool - Venus in Flames

In 2020 brengt Dool, de band rondom Raven van Dorst, hun album Summerland uit. Door de corona pandemie en bijbehorende lockdown vallen liveshows echter in het water. In 2024 kunnen ze met hun derde album The Shape of Fluidity herkansen op de festivals. Zo staat de groep op Roadburn en op de grootste stage van Pinkpop, waar je je kunt vergapen aan hun intrigerende mix van doom metal, progressieve-, stoner- en post rock.

Froukje - Ik Wil Dansen

Met haar lockdown anthem Ik Wil Dansen wordt de destijds 18 jarige Froukje in 2020 in een klap populair. Inmiddels is ze een gevestigde naam in de Nederlandse popmuziek. Met haar ontwapenende en eerlijke teksten raakt ze bij veel luisteraars een gevoelige snaar en verwoordt zij het gevoel wat veel van haar (jonge) luisteraars delen. In 2024 brengt ze haar debuutalbum Noodzakelijk Verdriet uit. Het publiek in Landgraaf zal maar al te graag dansen op de nummers van Froukje.

De Jeugd van Tegenwoordig - De Formule

Het is alweer negentien jaar geleden dat Watskeburt?! uitkomt als De Jeugd van Tegenwoordig in 2024 op Pinkpop staat. In de tussentijd hebben ze genoeg gekke nummers uitgebracht om de weide van het festival op stelten te zetten. Het optreden van de groep rondom WiWa, Vjèze, Faberyayo en Bas Bron zal ongetwijfeld een feestje opleveren. De Jeugd staat in 2024 voor de derde keer in Landgraaf.

John Coffey - Dirt & Stones

In 2015 staat de band John Coffey in de tent op Pinkpop. Frontman David Achter de Molen klimt tijdens het nummer Dirt & Stones in het publiek en er wordt een glas bier hoog door de lucht naar hem gegooid. Hij weet het biertje met een hand te vangen en drinkt het in een teug leeg (kijk het moment hier terug), wat uitgroeit tot legendarisch moment. De band stopte in 2015 maar kwam in 2023 weer terug met hun album FOUR. De vraag is nu: komt er opnieuw een bierstunt tijdens Pinkpop 2024?

Oliver Heldens - Koala

Ook Rotterdam is vertegenwoordigd op Pinkpop 2024. Zo staat de winnaar van het tv programma The Talent Scouts, Gideon Luchiana, op het affiche. Hij brengt een mix van hedendaagse gospel, pop en soul. Daarnaast kun je het draaiwerk van DJ Oliver Heldens bewonderen. De Rotterdammer wordt ook wel pionier genoemd in het ‘future house’ genre (een combinatie van deep house, UK garage en elementen van EDM) en speelde eerder op festivals als Glastonbury en Coachella.

(JvQ)