Terug naar boven

Popmuziek: Tien jaar Dekmantel Festival

Jaarlijks vindt in Amsterdam het elektronische muziekfestival Dekmantel plaats. In 2024 viert het evenement haar tiende editie van 26 juli tot en met 4 augustus. Met het idyllische Amsterdamse Bos als centrale locatie, groeit het festival - dat in eerste instantie begint als clubnacht - tot een van de grootste elektronica evenementen van ons land. De organisatie achter Dekmantel organiseert ook andere evenementen zoals Lentekabinet en Amsterdam Dance Event. Het maakt Amsterdam tot een toevluchtsoord voor elektronica liefhebbers.

In 2013 wordt de eerste editie van Dekmantel Festival georganiseerd, dat dan twee dagen duurt en een week na Lowlands plaatsvindt. De line-up wordt gesierd door namen als James Holden, Jeff Mills en Four Tet. Het evenement concurreert met andere festivals zoals Voltt en Mysteryland, maar Dekmantel gaat vooral voor een muziekgerichte aanpak zonder te veel toeters en bellen.

Four Tet - Circling

Door de jaren heen groeit het evenement uit tot een parel binnen de elektronische muziekfestivals met toonaangevende namen en nieuw talent achter de draaitafels. Op de tweede editie in 2014 staat onder meer de Chileens-Amerikaanse DJ Nicolas Jaar. De bezoekers komen tevens van ver. Maar liefst de helft van de bezoekers komt niet uit Nederland. Het blijkt dat de naam van het festival zich al snel over de wereld verspreidt.

Nicolas Jaar - Space is Only Noise If You Can See

Dekmantel blijft zich uitbreiden. In 2017 duurt het festival al vijf dagen.Een bijzonder optreden wordt dat jaar geleverd door Steve Reich, componist van minimale muziek. Die speelt vijf van zijn werken met Slagwerk Den Haag. Reich, die op dat moment 81 jaar is, staat met negen percussionisten op het podium en laat Het Muziekgebouw in Amsterdam denderen.

Steve Reich - Drumming nr.1-4 deel IV

In 2020 organiseert Dekmantel een online festival dat in de winter plaatsvindt. Het fysieke festival kan dan door corona niet doorgaan. Deze online editie duurt tien dagen en heeft onder meer workshops, films, interviews en gesprekken met artiesten, radio overnames en panels. Een van de online te volgen artiesten dat jaar is Meetsysteem, die een voorliefde voor hiphop en techhouse heeft en in 2019 zijn debuutalbum Geen Signaal uitbrengt.

Meetsysteem - Teal

De tiende editie betekent ook een extra lang festival. Voor het jubileum trekt het festival maar liefst tien dagen uit, verspreid over diverse locaties. Het Amsterdamse Bos geldt nog steeds als thuisbasis, daarnaast kun je onder meer vertoeven in de Oude Kerk of de nieuwe locatie Het Hem. Ook qua line-up is flink uitgepakt. Enkele blikvangers zijn Bicep, Marcel Dettman en James Blake (die back to back met Mala draait).

James Blake - Big Hammer

(JvQ)