Terug naar boven

Playlist LGBTI Pride

Muziekweb viert seksuele en genderdiversiteit met deze playlist vol iconen uit de gay community.

 1. I'maman Jobriath
 2. For today I am a boy Antony & The Johnsons
 3. A good heart Elton John
 4. These are the days of our lives Queen
 5. Jesus to a child George Michael
 6. Tayf [ghost] Mashrou' Leila
 7. Express yourself Madonna
 8. Born this way Lady Gaga
 9. Pynk Janelle Monáe & Grimes
 10. Men in love Gossip
 11. I'm so beautiful Divine
 12. I don't feel like dancing Scissor Sisters
 13. Ubersex Elle Bandita
lees meer
I’mamanJobriath
Bruce Wayne Campbell, beter bekend als Jobriath, tekent in 1972 bij het grote Amerikaanse muzieklabel Elektra Records. Zijn glamrock past naadloos in de jaren 70 van David Bowie en Lou Reed. Campbell is de eerste grote artiest die openlijk voor zijn homoseksualiteit uitkomt. Hij bestempelt zichzelf als ‘rock’s truest fiary’, maar de wereld is nog niet klaar voor zo’n openhartige artiest. Die eerlijkheid komt ook naar boven op zijn eerste single I’maman. In 1983 sterft Campbell aan de gevolgen van aids, waarmee hij de eerste internationaal beroemde muzikant is die aan de ziekte overlijdt.

For today I am a boyAntony & The Johnsons
Op de albumhoes van I Am A Bird Now (2005) is het transseksuele icoon Candy Darling (één van Andy Warhols supersterren) op haar sterfbed te zien. Transgendervrouw Anohni komt uit dezelfde fameuze New Yorke gayscene, waar ze o.a. met Lou Reed werkte. Reed is naast Boy George en Rufus Wainwright op dit album te horen. Op For Today I Am A Boy zingt Anohni over de scheidslijn tussen genders. Ze wordt geboren als man, maar is een vrouw. ‘One day i’ll grow up and be a beautiful woman,’ zingt zij met haar kwetsbare stem.

A good heartElton John
In 1988 komt Elton John uit de kast. Sinds 1993 is hij samen met David Furnish. In 2005 zijn zij het eerste koppel in het Verenigd Koninkrijk dat een geregistreerd partnerschap krijgt en in 2012 stappen ze in het huwelijksbootje. A Good Heart van zijn plaat Wonderful Crazy Night (2016), gaat o.a. over de liefde voor zijn man. Volgens John is het cruciaal dat je iemand ‘je man’ kan noemen, in plaats van slechts ‘je partner’.

These are the days of our livesQueen
Het is aanvankelijk zijn vriendin Mary Austin die Freddie Mercury in contact brengt met gitarist Brian May, met wie hij in 1970 Queen opricht. In 1976 komt Mercury uit de kast. Eind jaren tachtig doemen de geruchten op dat Mercury aan aids lijdt. In 1991 komt hij hier publiekelijk voor uit, iets wat veel invloed heeft gehad op de bewustwording van en strijd tegen de ziekte. These Are The Days Of Our Lives is de laatste clip waarin de zanger te zien is.

Jesus to a childGeorge Michael
Ook voor George Michael is het niet vanzelfsprekend om in de jaren 80 uit de kast te komen. Hij houdt vol dat hij biseksueel was, maar komt in 1997 uit de kast. Na zijn coming-out zet Michael zich in voor LGBTI-rechten en aidsfondsen. Het nummer Jesus To A Child schrijft hij als eerbetoon voor zijn aan aids overleden vriend Anselmo Feleppa, met wie hij in 1992 een relatie krijgt. De relatie houdt hij geheim voor zijn familie. Michael overlijdt zelf in 2016.

Tayf (Ghost) - Mashrou’ Leila
De band Mashrou’ Leila veroorzaakt veel controverse in thuisland Libanon. De band ontstaat vanuit onvrede over de politieke situatie in het land en reflecteert op de oorlog, immigratie en (homo)seksualiteit. Zanger Hamed Sinno is een van de weinig openlijk homoseksuele artiesten in het Midden-Oosten en zingt daarom op Tayf (Ghost) ook over zijn affectie voor een andere man. Sinno zet zich actief in voor LGBTI-rechten in het Midden-Oosten. In 2017 speelt de band in Egypte, waarbij een aantal bezoekers werden gearresteerd voor het tonen van de regenboogvlag.

Express yourselfMadonna
Eind jaren 80 doet Madonna stof opwaaien met haar nummer Express Yourself. De zangeres geeft een krachtig pleidooi voor vrouwelijke expressie. In de controversiële clip die bij het nummer hoort, is Madonna te zien als chique dame en als vastgebonden masochist. De clip laat zien dat Madonna lak heeft aan de standaard gendernormen en draagt de boodschap uit dat vrouwen zich niet moeten laten ondersneeuwen. De boodschap van het nummer en de manier waarop Madonna zich uit, is een inspiratiebron voor velen.

Born This WayLady Gaga
Ook popprinses Lady Gaga, zelf biseksueel, zingt over de vrijheid om jezelf te zijn. Het titelnummer van haar album Born This Way (2011) is dan ook sterk geïnspireerd op Express Yourself van Madonna en andere muziek die vrouwen en de gaygemeenschap op een voetstuk plaatst. Gaga zet zich in voor LGBTI-rechten met haar Born This Way Foundation en wijdt haar vroege succes aan de grote schare gay fans die ze heeft.

PYNKJanelle Monáe
Samen met Grimes zingt Janelle Monáe op PYNK over gender en seksualiteit. Monáe identificeert zich als panseksueel. Als donkere vrouw probeert ze met haar album Dirty Computer (2018) een hart onder de riem te steken van iedereen die twijfelt over zijn of haar seksualiteit of daarmee gepest wordt. In de clip PYNK zien we in roze gehulde figuren, een verwijzing naar het vrouwelijk geslacht en geslachtsdeel waarmee ze tegelijkertijd gendernormen probeert te doorbreken.

Men in love Gossip
Gossip frontvrouw Beth Ditto beschrijft zichzelf als een ‘fat feminist lesbian’. Ze zet zich in voor de LGBTI-community. Door vaak halfnaakt op het podium te verschijnen probeert ze zowel een punkimago als lichaamspositiviteit uit te stralen. Nadat Gossip in 2016 stopt gaat Ditto solo verder. Cyndi Lauper, Grace Jones en Boy George zijn haar inspiratiebronnen. Op Music For Men (2009) zingt Ditto over mannen die op elkaar verliefd zijn.

I’m so beautifulDivine
Ze wordt beschreven als ‘Drag Queen van de eeuw’. De in 1988 overleden Harris Glenn ‘Divine’ Milstead is een ware cultfiguur. Vanaf de jaren 60 is zij in de films van John Waters te zien, die Milstead haar dragnaam geeft. Pink Flamingos en Hairspray zijn hoogtepunten. Divine heeft ook succes als zangeres. I’m So Beautiful is een disconummer waarin Divine vertelt dat ze mooier is dan iedereen. ‘Look at me!’

I don’t feel like dancingScissor Sisters
De weinig verhullende naam van deze Amerikaanse band verwijst naar twee (lesbische) vrouwen. Verder laten de songteksten van deze groep onder leiding van Jake Shears ook weinig aan de verbeelding over. Shears negatieve uit-de-kast-kom-ervaring zet hem ertoe mee te doen aan het It Gets Better Project. Hij is ervan overtuigd dat beroemdheden een plicht hebben om aan jongeren te laten zien hoe belangrijk openheid is. Op hun tweede album Ta-Dah (2006) werkt de groep samen met Elton John voor hun nummer 1-hit I Don’t Feel Like Dancing.

Ubersex - Elle Bandita
Ryanne van Dorst, zoals Elle Bandita echt heet, komt met beide geslachtskenmerken ter wereld. Na een geslachtsoperatie wordt ze als meisje opgevoed. In het tv programma Geslacht! onderzoekt ze de verschillende vormen van gender. Zelf conformeert ze zich niet aan een gender en ook muzikaal uit ze dat. Op Ubersex zingt ze over haar tweeslachtigheid en wordt bovendien duidelijk dat ze zich niet in een hokje laat proppen. ‘I will take you on a queer delight.’

Samenstelling: Jasper van Quekelberghe
Illustratie: Judith de Rond, foto van Kirsty-Lee via Unsplash