Terug naar boven

Playlist Duitse Liedjes

In deze playlist richt Muziekweb zich op de veelzijdige Duitse popmuziek die reikt van schlagers tot (kraut)rock en elektronica.

 1. Ich bin wie du Marianne Rosenberg
 2. Nur nicht aus Liebe weinen Zarah Leander
 3. Zarah (Ich weiss, es wird einmal ein wunder Nina Hagen
 4. Rote Rosen Freddy Breck
 5. Du Peter Maffay
 6. Ein bisschen Frieden Nicole
 7. Das model Kraftwerk
 8. Kristallnaach BAP
 9. Geburt einer Nation Laibach
 10. Da Da Da Trio
 11. Jeanny Falco
 12. Stück vom Himmel Herbert Grönemeyer
 13. Für den nächstbesten Dandy Die Heiterkeit
 14. Gute Nacht Freunde Reinhard Mey
lees meer
Duitse popmuziek wordt vaak geassocieerd met schlagers, of luchtige liedjes die het tegenwoordig vooral goed doen bij wijze van 'guilty pleasure'. Muziek die trouwens razend populair was in Nederland in met name de jaren 70. Het behoeft geen betoog dat de Duitse popcultuur veel breder is. Het verrijkte bijvoorbeeld de rockmuziek met de hoogst originele krautrock en elektronische muziek, terwijl veel hedendaagse Duitse artiesten moeiteloos passen in de traditie van een rijke Duitse cultuur van muziek, literatuur en poëzie. Tijd voor een veelzijdige Duitstalige Playlist die zich vooral afspeelt in de 20ste eeuw en waarin een ruim aanbod van Duitse liedjes aan bod komt, van Freddy Breck tot Kraftwerk.

Ich Bin Wie DuMarianne Rosenberg
Iedere après-skihut en ieder 'fout feest' komt tot leven met deze Duitse discostamper uit 1975. Zangeres Marianne Rosenberg had in Duitsland haar eerste hit met Er Gehört Zu Mir, waarmee zij in 1975 meedeed aan het Eurovisiesongfestival. Ich Bin Wie Du sloeg aanvankelijk vooral aan in Nederland en België. Het bereikte in 2002 een dubieuze eerste plaats in de hitlijst De Foute 128 van de Vlaamse radiozender Qmusic.

Nur Nicht Aus Liebe WeinenZarah Leander
Tussen de twee wereldoorlogen in de twintigste eeuw bevond Duitsland zich economisch in zwaar weer. Tegelijk kende het een grote culturele bloei op het gebied van film, beeldende kunst, literatuur en muziek. De van oorsprong Zweedse zangeres en filmactrice Zarah Leander oogstte successen met haar filmrollen en hartstochtelijke liederen.

Zarah (Ich Weiss, Es Wird Einmal Ein Wunder Geschehn)Nina Hagen
Ook tijdens het Nazibewind bleef Zarah Leander actief en populair in Duitsland, wat haar na de oorlog haar carrière koste. Bewust werd zij vergeten, totdat punkzangeres Nina Hagen begin jaren 80 een wereldhit verwierf met dit eerbetoon.

Rote RosenFreddy Breck
Vanaf de jaren 50 groeide Duitsland als leverancier van de luchtige en vrolijke schlager. Pakkende liedjes, die we nu vaak als 'lekker fout' bestempelen. Talloos waren in de jaren 70 de schlagerfestivals op de Duitse televisie. Maar ook in Nederland waren typische schlagerzangers als Heino, Roy Black en natuurlijk Freddy Breck ongemeen populair bij een wat ouder publiek. In 1973 stond Rote Rosen van de laatste zelfs vier weken op nummer een in de Top 40.

DuPeter Maffay
Iedere vijftiger heeft er ongetwijfeld op geschuifeld of geslowed, tijdens klassenavonden, discoavonden en fuiven. Du van Peter Maffay heeft immers de ideale, traag wiegende cadans voor een langzame en intieme dans voor twee, terwijl hij zonder reserves de onvoorwaardelijke liefde bejubelt: 'Du bist alles was ich habe auf der Welt'. Du werd daarmee een van de grootste hits van de jaren 70.

Ein Bischen FriedeNicole
Ondanks de populariteit van het Duitse lied doet het land het zelden goed op het Eurosongfestival. In 1982 bracht de 18 lentes jonge Nicole daar verandering in met het kleine en lieve liedje Ein Bischen Friede. Hier kon geen jury omheen. Ook in Nederland werd het dat jaar de best verkochte single.

Das ModelKraftwerk
In de jaren 60 groeide in Duitsland een eigen rockcultuur die oneerbiedig het label krautrock of (wat netter) Deutsche Elektronische Musik kreeg opgeplakt. Hoewel divers, ging het vaak om experimentele en niet op Amerikaans/Britse rock geënte muziek, met hoofdrollen voor de eerste Moogs en synthesizers. Ook de Keulse groep Kraftwerk pionierde hierin en wordt daarmee gezien als voorloper van de electro en de techno.

KristalnaachBAP
'Don't mention the war,' is een gevleugelde uitspraak van John Cleese als Basil Fawlty in de comedy Falty Towers, wanneer een groep Duitsers zijn hotel bezoekt. In de na-oorlogse cultuur verzwegen de Duitsers het liefst hun pijnlijke nazi-verleden. De Keulse rockgroep BAP gooide in 1982 een stok in het hoenderhok door de Kristalnacht van 1938 op levendige wijze in herinnering te brengen.

Geburt Ein NationLaibach
De Sloveense groep Laibach ging hierin verder en provoceerde door een zekere nazi-esthetiek aan hun imago te verbinden. Muzikaal klinken zij Teutoons en Wageneriaans, waarmee hun Duitstalige versie van Queens One Vision de allure krijgt van een een fout strijdlied. De groep Rammstein maakte aantekeningen en werd nog veel beroemder met soortgelijke klanken en provocaties.

Da Da DaTrio
In Duitsland heette het antwoord op de punk- en postpunkexplosie Neue Deutsche Welle. Net als bij de krautrock klonk dit veel experimenteler en veelal gespeend van pure rockinvloeden. Sommige groepen (Palais Schaumburg, Die Zimmermänner) grepen zelfs terug op de Duitse schlagercultuur. De groep Trio scoorde in 1982 een hit in 30 landen met de minimalistische novelty-song Da Da Da om daarna weer vergeten te worden.

JeannyFalco
De kracht en donkere schoonheid van de Duitse taal werd benut door de Nederlandse broers Rob en Ferdi Bolland in Jeanny. Zij schreven dit voor de Weense zanger Falco, een sinister praatlied waarin een ontvoerder zijn slachtoffer Jeanny toespreekt. Kille Duitse woorden ('dein Lippenstift ist verwischt') versterken de waanzin van de sociopaat die levendig wordt geportretteerd door Falco.

Stück Von HimmelHerbert Grönemeyer
Herbert Grönemeyer was in Nederland vooral bekend als acteur in de film Das Boot (1981) totdat hij hier in 1988 als zanger een hit had met Halt Mich. In Duitsland is hij een grote ster die moeiteloos stadions vult met zijn even diepzinnige als melodieuze repertoire.

Haus Am SeePeter Fox
Peter Fox is lid van de Duitse en internationaal vermaarde hiphop en reggaegroep Seeed. Hij werd echter bekender onder zijn eigen naam toen hij als solo-artiest in het Duits begon te zingen en te rappen. Haus Am See verscheen in 2008 en werd een jaar later in Nederland tot Megahit uitgeroepen door 3FM.

Für Den Nächstbesten DandyDie Heiterkeit
Beïnvloed door de Hamburger Schule (Tocotronic, Blumfeld) en de lofi-pop van met name Pavement, geeft Die Heiterkeit een eigen invulling aan indie-pop op hun debuutalbum Herz Aus Gold (2012). De muziek van dit vrouwelijke trio schuurt en rammelt, maar tegelijk refereren de melodieuze en poëtische liedjes van frontvrouw Stella Sommer aan de betere schlager.

Gutenacht, FreundeReinhard Mey
Een afsluiter die geen uitleg behoeft. De Duitse troubadour Reinhard Mey wordt in Nederland vooral geassocieerd met het liedje Als De Dag Van Toen dat hij in 1975, speciaal voor de Nederlandse markt vertaalde en zong met charmante Duitse tongval. Zijn ultieme afscheidslied Gutenacht, Freunde is al sinds jaar en dag het slotlied voor het dagelijkse radioprogramma Met het Oog op Morgen. We blazen er nu deze playlist mee uit.

Samenstelling: Mark Ritsema
Graphic design: Judith de Rond, afbeelding afkomstig van albumhoezen HCX2680 en JKKX0806