Terug naar boven

Playlist Nederlandse filmmuziek

Bekende, minder bekende en opvallende herkenningsmelodieën en themanummers uit de Nederlandse cinema.

 1. Turks fruit Toots Thielemans
 2. Cruel man Intwine
 3. Ik voel me zo verdomd alleen Danny de Munk
 4. Alles is liefde Bløf
 5. Oceaan Racoon
 6. Amsterdamned [special extended film version] Loïs Lane
 7. Main title Loek Dikker
 8. Minoes op boodschap Peter Vermeersch
 9. Nova zembla Wiegel Meirmans Snitker
 10. Groen als gras All Stars
 11. Love over healing Kane
 12. Police Junkie XL
 13. Alleman [main title] Otto Ketting
 14. Norman's party; El negrito del batey Medardo Guzman
 15. Fanfare in Es [Fanfare] de Lagerwiede Kontra Punters
lees meer
Turks Fruit - Toots Thielemans [uit Turks Fruit]
Grote kans dat dit vrolijke deuntje uit de film Turks Fruit (1973) na beluistering nog een tijdje in je hoofd blijft hangen. Rogier van Otterloo componeert de muziek voor de verfilming van Jan Wolkers' boek. Uitvoerende muzikanten zijn onder meer Louis van Dijk op de piano, Jacques Schols op de bas, John Engels op percussie en Toots Thielemans op de mondharmonica. Ongeveer 3,5 miljoen bezoekers gaan naar de bioscoop, wat Turks Fruit tot de best bezochte Nederlandse film aller tijden maakt.

Cruel Man - Intwine [uit De Dominee]
De eerste single van Intwines tweede album Perfect (2004) is tevens te horen op de soundtrack van De Dominee. In de film volgen we de turbulente opkomst en ondergang van drugshandelaar Klaas Bruinsma, in de film gespeeld door Peter Paul Muller.

Ik Voel Me Zo Verdomd Alleen - Danny de Munk [uit Ciske de Rat]
Ik voel me zo verdomd alleen wordt in 1984 door de destijds 14-jarige Danny de Munk in dik Mokums accent gezongen voor de film Ciske de Rat. De film is gebaseerd op de boeken van Piet bakker en krijgt al eerder een verfilming in 1955. Danny de Munk scoort een nummer 1-hit met zijn uitvoering, die vier weken bovenaan de hitlijst staat.

Alles Is Liefde - Bløf [uit Alles is Liefde]
Al vier dagen na release in 2007 bereikt Alles Is Liefde de status van Gouden Film (100.000 bezoekers). Het is een groots opgezette romantische film, geschreven door Kim van Kooten en geregisseerd door Joram Lürsen, waarin veel grote Nederlandse acteurs spelen, zoals Carice van Houten, Paul de Leeuw en Daan Schuurmans. Bløf mag de titelsong van de film schrijven, en staat er maar liefst 20 weken mee in de Top 40.

Oceaan - Racoon [uit Alles is Famillie]
Vijf jaar na Alles Is Liefde maakt Joram Lürsen het indirecte vervolg Alles Is Famillie, waarin deze keer naast een vleugje romantiek, vooral familiebanden centraal staan. Carice van Houten is opnieuw te zien in een van de hoofdrollen. De band Racoon schrijft een nummer voor de soundtrack, wat hun eerste Nederlandstalige nummer is en waarvoor ze in 2013 een 3FM award in de wacht slepen.

Amsterdamned - Loïs Lane [uit Amsterdamned]
Regisseur Dick Maas is binnen de Nederlandse cinema hofleverancier van vermakelijke pulpfilms als Flodder, De Lift en deze opmerkelijke thriller Amsterdamned uit 1988. In de film maakt een psychopathische moordenaar slachtoffers in de grachten van Amsterdam. In de film wordt nog verwezen naar een andere Nederlandse film; Fanfare, die later in de lijst zal terugkomen. Lois Lane zingt de titelsong van de film.

De Vierde Man - Loek Dikker [uit De Vierde Man]
In 1983 regisseert Paul Verhoeven De Vierde Man, naar het boek van Gerard Reve. In de thriller lopen droom en werkelijkheid door elkaar heen. De soundtrack probeert die droomtoestand tevens op te wekken. Loek Dikker, die in totaal de soundtracks voor zo'n 60 films schrijft, componeerde de score van deze film die zo'n 300 duizend bezoekers naar de bioscoop wist te trekken.

Minoes Op Boodschap - Peter Vermeersch [uit Minoes]
In 2001 wordt het boek Minoes van Annie M.G. Schmidt verfilmd, met in de hoofdrol Carice van Houten. Zij verandert van een poes in een mens en belandt in allerlei grappige en benarde situaties. De soundtrack werd gecomponeerd door Peter Vermeersch.

Nova Zembla - Wiegel Meirmans Snitker [uit Nova Zembla]
Waar Hollywood zijn blockbusters heeft, kan Nova Zembla (2011) gezien worden als een Nederlandse variant daarop. De film van Reinout Oerlemans heeft een budget van maar liefst 7 miljoen euro te besteden en voegt verschillende elementen toe aan het waargebeurde verhaal om het geheel wat smeuïger te maken. Model Doutzen Kroes is te zien in een van de hoofdrollen. Bij zo'n film hoort natuurlijk een pompeuze soundtrack, die uitgevoerd wordt door het drietal Melcher Meirmans, Chrisnanne Wiegel en Merlijn Snitker. De titeltrack wordt later ook geremixt door Armin van Buuren en weet daarmee de hitlijsten te bereiken.

Groen Als Gras - Acda & de Munnik [uit All Stars]
Thomas Acda speelt een van de rollen in de film All Stars (1997), over een groep voetballende vrienden. Naar aanleiding van het bioscoopsucces volgt in 1999 tevens een televisieserie op de film. Voor deze serie zingen Acda & de Munnik de introsong Groen Als Gras. Kasper van Kooten, die ook in de film en serie te zien is, schrijft ook mee aan het lied.

Love Over Healing - Kane [uit Komt een vrouw bij de dokter]
Reinout Oerlemans' films doen het goed in de Nederlandse bioscopen. Ook zijn verfilming van Kluuns gelijknamige boek Komt een vrouw bij de dokter (2009) scoort goed en menig bioscoopbezoeker houdt het niet droog bij de dramatische perikelen rondom de zieke Carmen (wederom een rol voor Carice van Houten) die aan borstkanker lijdt. Kane schrijft een nummer voor de soundtrack, Love Over Healing. Frontman Dinant Woesthof verliest zijn vrouw Guusje Nederhorst in 2004 aan borstkanker.

Police - Junkie XL [uit New Kids Turbo]
Vanaf 2007 zijn de avonturen van een groepje marginale figuren uit Maaskantje te zien in de sketchserie New Kids. De serie is zo'n grote hit, dat er twee films volgen, helemaal over de top – Dick Maas zou er bijna wat van kunnen leren! DJ Junkie XL (echte naam: Tom Holkenborg) schrijft de score voor de eerste film. Later wijkt hij zelfs uit naar Hollywood en maakt hij soundtracks voor films als Mad Max: Fury Road, Deadpool en Batman vs Superman.

Alleman Main Title - Otto Ketting [uit Alleman]
Alleman is een documentaire uit 1963 van de bekende Nederlandse regisseur Bert Haanstra, die voor zijn films en documentaire zo'n honderd prijzen in ontvangst mag nemen. Zoals de titel doet vermoeden, gaat deze documentaire over het leven van de alledaagse mens. Deze wordt in beeld gebracht op zowel komische als serieuze wijze. In 2007 wordt Alleman tijdens IDFA verkozen tot beste Nederlandse documentaire sinds 1945.

Norman's Party/El Negrito Del Batey - Medardo Guzman [uit Wan Pipel]
Wan Pipel is een Nederlands-Surinaamse film van regisseur Pim de la Parra uit 1976. Het verhaal volgt de Surinaamse Roy, die vanuit Nederland terug naar Suriname gaat om zijn zieke moeder te bezoeken. Daar komt hij erachter hoe slecht hij zijn geboorteland eigenlijk kent. De film is Parra's ode aan Suriname en hij snijdt voor die tijd beladen thema's aan, zoals het tonen van een gemengd koppel (in de film speelt Willeke van Ammelrooy de vriendin van Roy), maar ook door verschillende personages Roy te laten dwingen om terug te keren naar Nederland.

Fanfare In Es - De Lagerwiede Kontra Punters [uit Fanfare]
Naast Alleman kan ook Bert Haanstra's debuutfilm Fanfare (1958) niet onbenoemd blijven. Het is een komische film die zich afspeelt in het fictieve plaatsje Lagerwiede (opgenomen in Giethoorn). Hier krijgen twee muzikanten uit een muziekkorps het met elkaar aan de stok, waardoor een grote tweestrijd ontstaat. De fanfaremuziek werd geschreven door Jan Mul en uitgevoerd door het Concertgebouworkest. De film is op Turks Fruit na, met zo'n 2,6 miljoen bioscoopbezoekers, de best bezochte Nederlandse film ooit.

tekst en samenstelling: Jasper van Quekelberghe
vormgeving: Judith de Rond