Aan de basis van folk ligt het veldwerk van etnologen uit begin 20e eeuw. De Amerikaan Alan Lomax nam bijvoorbeeld de zangers Woody Guthrie en Lead Belly op. Zijn opnames waren heel invloedrijk.
Begin jaren 60 was er een folkrevival in de VS. Bob Dylan, een Guthrie-fan, brak door met het herinterpreteren van volksliedjes. Niet veel later schreef hij zijn eigen werk, dat veel werd nagespeeld.
In Engeland werd tevens naar het verleden gekeken. Shirley Collins, oud-collega van Lomax, bracht eerst pure vertolkingen van Britse volksliedjes, maar combineerde traditioneel materiaal ook met rock.
Met de opkomst van elektronische instrumenten in de popmuziek, kozen sommige folkmuzikanten ook voor een nieuw geluid. Liedjes die heel traditioneel van opzet waren, konden zo toch erg modern klinken.
Hoewel met folk vaak Engelstalige artiesten worden bedoeld, is het overal op de wereld te vinden. Het Zuid-Afrikaanse Ladysmith Black Mambazo kreeg in 1988 een Grammy voor het beste folkalbum.
Begin deze eeuw was er wederom een folkrevival in de VS. Eigenzinnige artiesten als Joanna Newsom en Devendra Banhart veroverden de harten van een jong en hip publiek met moderne folkmuziek.
In 2015 worden zowel Billie Holiday als Frank Sinatra herdacht. Als beide artiesten nog geleefd hadden, dan waren ze dit jaar… meer
Het boerenbestaan staat bekend als een hard bestaan. De boer moet immers het hele jaar vroeg opstaan en doorwerken. Daarnaast… meer