Terug naar boven

Missie en doel


Sinds 1 januari 2022 is Muziekweb onderdeel geworden van het Nederlands instituut voor Beeld en geluid.
Beeld & Geluid is het instituut voor media; een inspirerende, creatieve en toegankelijke ontmoetingsplek voor zowel particulieren als professionals.

Muziekweb (vroeger "de Stichting Centrale Discotheek Rotterdam (CDR)" is opgericht in 1961 door Rob Maas. De stichting had als grondbeginsel smaakverbreding en muzikale ontwikkeling. Met dit doel werden in eerste instantie lp's uitgeleend, vanaf 1982 cd's en later ook muziek-dvd's. Tegenwoordig wordt muziek vooral via internet beluisterd. Uitlenen is daarom nu niet meer de kerntaak. Muziekweb richt zich steeds meer op digitale diensten, zoals de website muziekweb.nl. Via die website, maar ook op andere manieren, wil Muziekweb een betrouwbare en neutrale gids en informatiebron zijn in het soms zo onoverzichtelijke en drukke muzieklandschap.

Muziekweb heeft geen commerciële doelstelling. Nog altijd staat kennismaking met muziek en verbreding van smaak voorop. Het Muziekweb-grondbeginsel is dus nooit gewijzigd, alleen de middelen waarmee dit wordt nagestreefd zijn veranderd. Muziekweb is van een lokale, Rotterdamse ‘platenbieb’ uitgegroeid tot de nationale, Nederlandse muziekbibliotheek: Muziekweb. Geen gesloten archief, maar een publiek toegankelijke instelling, onafhankelijk en betrouwbaar en nog altijd werkzaam vanuit dezelfde missie als in 1961: smaakverbreding en muzikale ontwikkeling voor iedereen, in heel Nederland, mogelijk maken.