Back to top

Van Eigen Bodem: Zingende voetballers

Met het EK 2021 voor de deur gaat deze aflevering van Van Eigen Bodem over voetbal. Dit keer gelukkig geen saaie tactiekbesprekingen, maar gewoon lekkere muziek. Vijf nummers van Nederlandse voetballers die verrassend goed kunnen musiceren.

Neerlandse beste en bekendste voetballer aller tijden werd in 1969 overgehaald om een single op te nemen. Niemand minder dan Peter Koelewijn, Freddy Haayen en Joost den Draaijer zaten achter het grappige niemendalletje Oei Oei Oei (Dat Was Me Weer Een Loei). Enkel probleem: de jonge Cruijff (22) stond stijf van de zenuwen in de studio. Met wat alcoholische versnaperingen wist de begaafde voetballer alsnog een redelijke take in te zingen. Het nummer werd een bescheiden hit in Nederland en verkocht later in de Spaanse periode van Cruijff in Catalonië, nota bene in de onvertaalde Nederlandse uitvoering, nog beter.

Johan Cruijff – Oei oei oei (dat was me weer een loei)

Heel wat minder last van zenuwen had Barry Hughes, de bekende entertrainer (sic), die maar wat graag in het midden van de aandacht stond. Zijn Ik Wil Op M’n Kop Een Kamerbreed Tapijt is nog steeds een knaller tijdens menig carnaval. Als coach van Sparta scoorde de man uit Wales een grote hit (acht weken in de top 40) met deze carnavalskraker. Het niveau van feestliedjes wil nogal eens schommelen, maar om dit rake nummer kunnen we gewoon weg niet heen.

Barry Hughes – Ik wil op m’n kop een kamerbreed tapijt (1981)

Ruud Gullit, als jeugdspeler een van de ontdekkingen van Barry Hughes, volgde zijn trainer ook de muziek in. Zijn relaxte reggaenummer Not The Dancing Kind bereikte in 1984 de derde plek van de Top 40. Ondanks het uitgroeien tot voetballer van internationale allure, maakte Gullit in 1988 tijd vrij om zijn vrienden van Revelation Time bij te staan op hun hit South Africa.

Ruud Gullit – Not the dancing kind (1984)

Royston Drenthe (ex-Feyenoord) en Ryan Babel (ex-Ajax) doken in 2008 onverwacht op in de track Tak Takie van de rapper U-Niq. Zeker Babel, die het outro voor zijn rekening neemt, bleek geen onverdienstelijk rapper.

U-niq ft. Royston Drenthe en Ryan Babel – Tak takie (2008)

We sluiten af met een voetballer die misschien nog wel getalenteerder is als muzikant. Solide middenvelder Björn van der Doelen (PSV, Twente, NEC) maakte zoals meerdere voetballers hier en daar grappige liedjes (als Jazeetie en de Lauw Pilskes), maar ontwikkelde zich tevens als serieuze singer/songwriter. Met zijn band Allez Soldaat bracht hij in 2010 het stemmige Brabantse bluesalbum D’n Duvel Die Slaapt Nooit uit.

Allez Soldaat – De Breezer-sletjes-blues (2010)

(PdK)