Back to top

Met Bach door het jaar (5): Kerstmis

Dit weekend is het Kerst. De christelijke kerken vieren dan de geboorte van Jezus van Nazareth. Daarmee is het een van de belangrijkste feesten in het kerkelijk jaar. Voor dit feest componeerde Bach zijn beroemde Weihnachtsoratorium dat hij deels samenstelde uit reeds eerder gecomponeerd materiaal.

In zes delen (cantates) vertelt hij van de gebeurtenissen rond Jezus' geboorte tot en met de komst van de wijzen uit het oosten. Omdat men in Bachs tijd het Kerstfeest over drie dagen uitsmeerde, werden de eerste drie delen op de corresponderende Kerstdagen uitgevoerd. Deze vormen in het Weihnachtsoratorium dan ook een symmetrisch geordende eenheid.

Het openingskoor onder leiding van Nikolaus Harnoncourt, van deze cd.

In het eerste deel wordt onder trompetgeschal en paukgeroffel de geboorte van Jezus aangekondigd. Het tweede deel richt de blik op de herders in het veld. De pastorale sfeer schildert Bach in de prachtige Sinfonia met de karakteristieke klank van oboe d'amore en oboe da caccia.

Het begin van de 2e cantate van deze bijzondere cd, door het Dunedin Consort.

De serene rust wordt plotseling onderbroken met de komst van de engelen, die de blijde boodschap van Jezus' geboorte aan de herders melden (Ehre sei Gott in der Höhe).

Het Ehre sei Gott in de vurige uitvoering onder Sigiswald Kuijken.

In de derde cantate gaan de herders op weg en vinden het kind in de kribbe. De trompetten en pauken uit het eerste deel klinken opnieuw, waarmee het feitelijke geboortefeest wordt afgesloten.

De opening van de derde cantate op de cd van de onvolprezen Bachvereniging.

(JwvR)