Back to top

Basiscollectie klassiek: De Notre-Dame van Parijs

De Notre Dame in Parijs werd gebouwd tussen 1160 en 1260, een periode waarin ook bijzondere muzikale ontwikkelingen plaatsvonden. En in de bijna 800 jaar daarna is de Kathedraal steeds weer een plaats geweest waar muziek een centrale rol speelde.

In de muziekgeschiedenis is de naam van de Kathedraal zelfs gebruikt voor een groep musici, de Notre-Dame school, die beroemd is geworden door experimenten met meerstemmige muziek. De bekendste namen zijn die van Leoninus (ca. 1150-1200) en Perotinus (rond 1200). Dat er een hele kring van onbekende musici om hen heen actief waren, is prachtig te horen op deze cd.

(Anoniem: Benedicamus Domino)

De werken van Leoninus en Perotinus blijven de bekendste voorbeelden van deze vroege muziek, en ze zijn dan ook op meerdere cd's te horen. Een beroemde cd is die van het Hilliard Ensemble, maar ook een mooi voorbeeld is deze cd van het Ensemble Gilles Binchois onder leiding van Dominique Vellard.

(Perotinus: Sederunt principes)

Ook na de Middeleeuwen bleef de Notre Dame een muzikaal centrum. In 1694 werd de componist André Campra 'maître de musique' van de Kathedraal. In die hoedanigheid probeerde hij om te gaan met de vrij conservatieve muzikale koers van de clerus in de Kathedraal - hij kreeg het bijvoorbeeld voor elkaar om violen in te zetten om het koor te ondersteunen. Toepasselijk is het motet Quam dilecta tabernacula tua van deze cd.

(Campra: Quam dilecta)

Ook de orgels van de Notre Dame hebben een hele geschiedenis. Een van de eerste orgels, in 1403 gebouwd, werd tussen 1730 en 1738 vervangen. In de 19e eeuw werd weer een nieuw orgel geplaatst, door de beroemde bouwer Aristide Cavaillé-Coll, tijdens een omvangrijke restauratie van de kerk. Dit orgel bleef tot op heden in gebruik, hoewel het regelmatig is onderhouden en gerestaureerd. Het prachtige Prière van César Franck klinkt op dat orgel (te horen op deze cd) zo:

(Franck: Prière)

Natuurlijk bleef er in al die eeuwen en decennia ook voortdurend het tijdloze gregoriaans klinken in die enorme Notre Dame. Op deze cd horen we gezangen voor Pasen.

(Anoniem: Victimae paschali laudes)

(TC)