Back to top

Nederlandse jazz: Boy Edgar Prijs

Sinds 2021 wordt Nederlands meest prestigieuze jazzprijs, de Boy Edgar Prijs beheerd door Fonds Podiumkunsten. Een eervolle prijs, die in december wordt uitgereikt en al een lange geschiedenis kent, teruggaand tot de Wessel Licken Prijs in de vroege jaren 60. We behandelen spraakmakende winnaars van de afgelopen decennia, die naast een aanzienlijk geldbedrag, het bronzen sculptuur John Coltrane van schrijver en beeldend kunstenaar Jan Wolkers als wisseltrofee in ontvangst mochten nemen.

Vernoemd naar de in 1957 overleden drummer Wessel Licken, wordt in 1963 de Wessel Licken Prijs tot leven geroepen. Saxofonist Herman Schoonderwalt (1931-1997) is de eerste winnaar. Een jaar later mag Boy Edgar de prijs in ontvangst nemen. De flamboyante bandleider, arrangeur, pianist en trompettist leidt in de jaren 60 een eigen big band die uit zijn voegen barst van het talent. Bijna het gehele The Diamond Five, maar ook Piet Noordijk (winnaar 1965) keren hierin terug, naast jonge aanstormende artiesten als rietblazer Willem Breuker (winnaar 1970) en dwarsfluitist Chris Hinze, terwijl saxofonist Theo Loevendie (winnaar 1979) de honneurs waarneemt als Edgar het te druk heeft als medicus.

Blues Minor – Boy Edgar

Wanneer Boy Edgar overlijdt in 1980 gaat de prijs zijn naam dragen. Het balanceert in die tijd tussen een oeuvre- en aanmoedigingsprijs. Zo gaat het troffee in 1985 naar cellist Ernst Reijseger, die zich vooral beweegt in de avant-garde jazz, de geïmproviseerde en de modern klassieke muziek. Drie jaar later gaat de eer weer naar veteraandrummer John Engels die onder andere nog met The Diamond Five speelde.

Rekwela – Ernst Reijseger

Willem Breuker is zowel winnaar van de Wessel Licken Prijs in 1970 als de Boy Edgar Prijs in 1993. In het laatste geval gaat het duidelijk om een oeuvreprijs voor de grensverleggende muziek die hij creëert met het Willem Breuker Kollektief, en zijn belangrijke rol in de Nederlandse jazz als bijvoorbeeld mede-initiator van het Bimhuis. Sinds zijn overlijden in 2010 is er door Stichting Willem Breuker ook een tweejaarlijkse Willem Breuker Prijs tot leven geroepen, met uitreikingen aan jonge avant-garde artiesten als Nora Mulder en Diamanda La Berge Dramm.

PLO March – Willem Breuker Kollektief

De huidige toename van steeds meer vrouwelijke jazzartiesten zal ook een weerslag krijgen op de Boy Edgar Prijs. Tot nu toe ging de eer naar zangeres Greetje Bijma (1990), gitarist en componist Corrie van Binsbergen (1997) en saxofonist Tineke Postma (2015). Vooral om de laatste, met haar internationaal tot stand gekomen en bejubelde albums als The Traveller (2009) en Sonic Halo (2014 – met Greg Osby), kon de jury niet meer heen. Met de prijs op zak groeit zij als rolmodel voor jonge muzikanten (en ongetwijfeld aankomende winnaars) als Kika Sprangers en Sun-Mi Hong.

Eye Of The Mind – Tineke Postma

Gedurende 2022 werd bekend gemaakt dat de prijs dit jaar gaat naar de Surinaams-Nederlands fluitist en rietblazer Ronald Snijders. De zeventiger kreeg deze erkenning geen jaar te vroeg, voor zijn authentieke mix van Caribische muziek, funk, rock en jazz, die hij ontwikkelde sinds de jaren 70. Na Franky Douglas (winnaar 1994) gaat het Jan Wolkers-beeld hiermee voor de tweede keer in de geschiedenis van de prijs naar een zwarte artiest.

Ronald Snijders – Hot Table Dance

(MR)