Back to top

Festivalzomer 2023

Wanneer de lente steeds meer richting zomer trekt, komt het festivalseizoen langzaamaan op gang. De vele festivals die Nederland kent bieden voor ieder wat wils en het aantal artiesten uit binnen- en buitenland is te talrijk om op te noemen. Gebaseerd op hun - soms onverwachte - successen in de aanloop naar het festivalseizoen van 2023, gaan deze Nederlandse artiesten ongetwijfeld een mooie zomer tegemoet.

Rapper en producer Sor won in 2022 de ‘gouden baton’, oftewel de eerste prijs in het tv-programma Maestro. In dat programma gaan bekende Nederlanders uit andere vakgebieden met elkaar de strijd aan om te zien wie de beste dirigent is. Dat het Sor niet alleen om de media-aandacht te doen was bewijst hij met zijn trilogie Bae Doven, waarin hij klassieke muziek en hiphop met elkaar vermengt. De titel refereert uiteraard aan Beethoven, maar ook aan het plotselinge gehoorverlies dat de rapper sinds 2019 ervaart - wat ook de bekende componist overkwam. Hij won een Edison voor de albums en voert de muziek met een orkest samen uit op Lowlands.

Sor - Amelie

Smartlap is niet dood. De naam zegt al genoeg: voor Sophie Straat is het genre springlevend. Wat zij op deze plaat en haar debuut-ep ‘t Is niet mijn schuld laat horen, klinken zeker als onvervalste smartlappen van toen, compleet met accordeon. Maar in tegenstelling tot de muziek van André Hazes of Frans Bauer gaat het bij haar over thema’s als seksisme en machtsmisbruik. Smartlappen lenen zich uitstekend voor een lekker potje meebrullen, dus haar publiek weet wat het te doen staat.

Sophie Straat - Smartlap is niet dood

De Rotterdamse postpunkband Tramhaus werd vergeleken met de Viagra Boys en Pixies. Vanaf 2022 brachten ze een handvol singles en EP’s uit, waaronder Rotterdam. De band heeft inmiddels een beruchte live-reputatie, die ze in 2023 zowel in het binnen- als buitenland waar kunnen gaan maken.

Tramhaus - Minus Twenty

De Haagse groep Goldband bestaat uit drie ex-stukadoors die door het winnen van de Popprijs 2022 in een klap in het hele land bekend werden. Het drietal maakt muziek die flink is beïnvloed door geluiden uit de jaren ‘80, synthpop en house, met teksten die bol staan van de humor en dramatiek. Ophef over drugsgebruik op het podium was voor de band bovendien nog een extra katalysator voor de bekendheid van de groep, die onder meer op Pinkpop te horen is.

Goldband - Ik haat je

Flemming Viguurs, artiestennaam Flemming, is een jonge zanger die al op jonge leeftijd flink veel ervaring opdeed in musical Ciske de Rat en een coverband. Na muziek te hebben uitgebracht in zowel het Nederlands als het Engels, is hij tot de conclusie gekomen dat zijn moedertaal hem toch het best ligt voor zijn eigen werk. Dankzij het succes van zijn titelloze debuutalbum is hij in 2023 op vele plekken live te horen.

Flemming - Mooiste meisje

(JV)