Back to top

Popmuziek: Valentijnsdag - Een overdaad aan liefde

Jaarlijks staat Cupido op 14 februari weer gereed met pijl en boog om hopeloze romantici bij elkaar te brengen. Nu is liefde een veelbesproken onderwerp in talloze nummers, maar wat als je overdaad aan liefde ervaart? In dit artikel kijken we naar liedjes die letterlijk overlopen van de liefde. Bestaat er überhaupt zoiets als te veel liefde? We bekijken liedjes waarbij liefde een schaduwkant heeft, alarmerend werkt, onzeker is of zelfs gevaarlijke randjes heeft. Speciaal voor de cynische romantici.

Met gierende sirenes kondigt het Franse house-duo Justice hun liefdesverklaring aan. Dit nummer van hun derde album Woman (2016) heeft een dreigende ondertoon met constant herhalende tekst waarin een 'liefdes noodgeval' wordt benadrukt. Een versie van dit nummer staat ook op Woman Worldwide (2018), waarbij een video hoort. Hiermee wilde het tweetal een sexy, brute en vervreemdende sfeer neerzetten. De clip laat zich dan ook bekijken als een soort horrorfilm. Zonder al te veel te verklappen loopt de situatie aardig uit de hand.

Justice - Love S.O.S.

Fun fact: op het eerste album Cross (2007) van Justice staat een nummer dat Valentine heet.

Justice - Valentine

De volgende liefdesverklaring is ook afkomstig uit Frankrijk. Het tweetal Cassius bracht in 2011 de ep The Rawkers uit waar dit nummer op staat. Het gaat over een persoon die heel erg verliefd is, maar eigenlijk helemaal niet weet waarom. Hiermee verwijst het duo naar de intensiteit waarmee liefde gepaard kan gaan en het gevoel van verlangen dat je kunt ervaren wanneer je echt wanhopig bent voor liefde. De dramatiek en het onbestemde gevoel van de protagonist worden nog eens extra versterkt door de zang die wordt vervormd tot een heliumstem.

Cassius - I Love U SO

Jessie Ware is een hopeloze romantica. Haar gehele oeuvre bestaat uit liedjes die overlopen van de romantiek, sensualiteit en pure liefde. Met haar muziek roept ze als het ware een vorm van aantrekkingskracht op. Dit nummer van de deluxe uitgave van haar debuut Devotion (2013), mag dan wel als titel Valentine hebben, het is nog maar de vraag of je Jessie Ware als geheime aanbidder wilt. Het nummer klinkt op het eerste gehoor lieflijk. Als je echter goed naar de tekst luistert, blijkt dat de zangeres een waarschuwing heeft voor haar mogelijke liefdespartner. Die zou zich weleens kunnen verkijken op de geheimen die zij bij zich draagt.

Jessie Ware - Valentine

Ook Cupid de Locke klinkt in eerste instantie zachtaardig, met harp arpeggio’s en twinkelende geluidjes. Toch heeft de Cupido uit dit nummer een dodelijke ondertoon. Het lied staat op het dubbelalbum Mellon Collie and the Infinite Sadness (1995) van de Amerikaanse alternative rockband Smashing Pumpkins. De titel verwijst waarschijnlijk naar Matthew Locke, een Engelse barokke componist die in de 17e eeuw een zogenaamde masque, genaamd Cupid and Death, componeerde. Hierbij verwisselden Cupido en de Dood hun pijlen, wat voor morbide situaties zorgde.

Smashing Pumpkins - Cupid de Locke

Op datzelfde album van The Smashing Pumpkins staat ook nog het nummer Love, dat met z’n gierende gitaren dan weer wel een directe dreigende ondertoon heeft. Hierin zingt frontman Billy Corgan over de fouten die je kunt maken in het leven, maar dat liefde en verbondenheid je er weer bovenop kunnen helpen.

Smashing Pumpkins - Love

Dat liefde dodelijk kan zijn, weet ook de Zweedse Tove Lo. Met dit electropopnummer laat ze weten dat zij de eerste ooit zal zijn die sterft door een overdaad aan liefde. ‘What I believe I do best is heartbreak you can dance to, the song is that’, zei de zangeres over haar nummer. In de clip is te zien hoe zij verliefd wordt op een robot met de naam Annie 3000. Op het einde komt er een meer realistischer uitziende robot op de proppen die Lo de oude robot prompt doet vergeten. Annie 3000 rukt haar hart eruit en gaat daarna in vlammen op. Wat de liefde al niet kan doen.

Tove Lo - No One Dies From Love

(JvQ)