Back to top

Playlist Filmmuziek Spannende Boekverfilmingen

Een huiveringwekkende verzameling filmmuziek uit spannende boekverfilmingen. Om de rillingen van te krijgen!

 1. Immigrant song Trent Reznor & Atticus Ross
 2. Convergence Jonny Greenwood
 3. Sussudio Phil Collins
 4. Suite [Psycho] Bernard Herrmann
 5. Stalker train Edward Artemyev
 6. Primal scream Anne Dudley
 7. Let's get lost Beck & Bat for Lashes
 8. L'exorciste : Tubular bells [original theme from the exorcist] Mike Oldfield
 9. Jaws John Williams [US I]
 10. The asylum Howard Shore
 11. The shining: Main title theme Wendy Carlos
 12. Mirror to vortex Mica Levi
 13. Theme from spoorloos Henny Vrienten
read more
Een filmscore kan spanning opbouwen, schrikmomenten creëren of een ontlading bewerkstelligen. Allemaal elementen die in spannende films kunnen voorkomen. In het kader van de Spannende Boekenweken maakte Muziekweb een overzicht van filmmuziek uit zinderende boekverfilmingen. In deze playlist komen klassiekers voorbij waarvan je nekharen nog steeds overeind gaan staan, maar zijn ook modernere scores te vinden die juist onder de huid kruipen.

Immigrant SongTrent Reznor & Karen O (uit The Girl With The Dragon Tattoo)
In 2011 maakte David Fincher een Amerikaanse remake van The Girl With The Dragon Tattoo (Zweden, 2009), gebaseerd op het eerste Millennium-boek van Stieg Larsson. De soundtrack werd geschreven door Trent Reznor en Atticus Ross. Bij de openingstitels is een cover te horen van Led Zeppelins Immigrant Song, gezongen door Karen O (Yeah Yeah Yeahs). In 2014 maakten Trent Reznor en Atticus Ross de soundtrack voor Gone Girl, opnieuw een spannende boekverfilming van David Fincher.

ConvergenceJonny Greenwood (uit There Will Be Blood)
There Will Be Blood is niet per definitie een spannende film, maar Paul Thomas Andersons karakterstudie naar een oliemagnaat die langzaam maar zeker zijn verstand verliest heeft genoeg nagelbijtende scenes. De film is gebaseerd op de roman van Upton Sinclair en bevat een scene waarin een oliebron ontploft. Johny Greenwood (Radiohead) componeerde de score, maar voor deze scène werd een nummer gebruikt dat hij eerder voor de documentaire Bodysong schreef. De nerveuze ritmiek in dit freejazz-nummer vangt de benauwende toestand die zich in deze scène afspeelt.

SussudioPhil Collins (uit American Psycho)
‘Do you like Phil Collins?’, vraagt Patrick Bateman aan twee dames alvorens hij met hun het bed in zal duiken. De verfilming van Bret Easton Ellis’ gelijknamige roman over een hyperintelligente psychopaat die zich te buiten gaat aan gruwelijke moorden, zit vol hilarische verwijzingen naar popcultuur. Deze vormen een luchtige en tegelijk absurde tegenhanger van alle expliciete acties van de hoofdpersoon.

Psycho SuiteBernard Herrmann (uit Psycho)
De bekendste film van Alfred Hitchcock is gebaseerd op het gelijknamige boek van Robert Bloch. De film verwierf een iconische status en choqueerde het publiek omdat de hoofdpersoon in een bloedstollende scene al op de helft van de film het loodje legt. Bij die scène hoort een minstens zo iconische score, die door Bernard Herrmann werd geschreven. Vernieuwend was dat voor dit nummer enkel snaarinstrumenten werden gebruikt. De krijsende violen gaan nog altijd door merg en been.

Stalker TrainEdward Artemyev (uit Stalker)
In 1979 komt de film Stalker van Andrei Tarkovsky uit, naar de roman van Boris Strugatskiy. Het verhaal gaat over een groep mannen die naar ‘de zone’ gaan om daar een mysterieuze kamer te bezoeken die hun diepste verlangen in vervulling zal laten gaan. Door met het onbekende te spelen, wordt spanning opgewekt. In de treinscène wordt die spanning ingezet, de personages weten namelijk nog niet dat er geen weg meer terug is uit de zone…

Primal ScreamAnne Dudley (uit Elle)
Tien jaar na Zwartboek kwam Paul Verhoeven met zijn comeback-film Elle, waarvan het script gebaseerd is op het boek “Oh…” van Phillippe Djian. Isabelle Huppert geeft in deze film een ware tour-de-force performance als ultiem ijskonijn. Wanneer zij verkracht wordt, besluit zij op eigen kracht terug te vechten. Zoals het Verhoeven betaamt, loopt het kat-en-muissspel volledig uit de hand, op het randje van camp af. De dreigende ondertoon van de film wordt mooi gevangen in de soundtrack van Anne Dudley.

Let’s Get LostBeck & Bat For Lashes (uit The Twilight Saga: Eclipse)
Geliefd door fans en verguisd door haters. De reacties op de Twilight-films zijn bijzonder uiteenlopend. De films zijn romantisch, een tikkeltje klef, maar ook hartstikke spannend! De saga, gebaseerd op de populaire boekenreeks van Stephanie Meyer, kon echter rekenen op een zeer diverse groep artiesten die wel een nummertje voor een van de films wilden schrijven. Muse, Lykke Li, Grizzly Bear, Green Day en Sia zijn slechts een kleine greep. Wij kozen voor de samenwerking tussen Beck en Bat for Lashes, die een nummer voor het derde deel in de reeks maakten.

Tubular BellsMike Oldfield (uit The Exorcist)
The Exorcist was de eerste horrorfilm die voor een Oscar werd genomineerd. De verfilming van William Peter Blatty’s roman gaat over een bezeten meisje dat een uitdrijving ondergaat. De film schokte het publiek met expliciete, blasfemische scènes. Het bezeten meisje werd gespeeld door de destijds 14-jarige Linda Blair. Het openingsstuk van Mike Oldfields Tubular Bells is te horen in de film en zorgde voor veel extra publiciteit van Oldfields album. Het nummer was ook te horen in Scary Movie 2 en de tv-serie Bassie en Adriaan.

JawsJohn Williams (uit Jaws)
Componist John Williams en regisseur Steven Spielberg werkten talloze keren samen, onder meer voor films als Indiana Jones, Schindler’s List en Jurassic Park. Voor Spielbergs film Jaws (1975), naar het boek van Peter Benchley, maakte Williams een onheilspellende en minimale soundtrack. Het knappe aan deze score is dat het de suggestie van de aanwezigheid van de haai opwekt, zonder dat je hem vaak daadwerkelijk ziet.

The AsylumHoward Shore (uit The Silence Of The Lambs)
Jonathan Demme verfilmde The Silence Of The Lambs van schrijver Thomas Harris. Het verhaal gaat over een jonge FBI agent (gespeeld door Jodie Foster), die met de kannibalistische seriemoordenaar Hannibal Lecter (Anthony Hopkins) moet samenwerken om een andere seriemoordenaar op te sporen. De spanning in de film zit voor een groot deel in de verhoudingen tussen deze twee personages. Een van de eerste scènes toont de bloedstollende ontmoeting tussen de twee, in de gevangenis waar Lecter zit.

Main TitleWendy Carlos (uit The Shining)
Een schrijver als Stephen King mag natuurlijk niet ontbreken in een lijst met spannende boekverfilmingen. Stanley Kubrick verfilmde Kings The Shining, met in de hoofdrollen Jack Nicholson en Shelly Duval (die door de perfectionistische Kubrick tijdens de opnames tot waanzin werd gedreven). De openingsscène wordt begeleidt door de dreigende synthesizers van Wendy Carlos en toont een autorit naar het hotel, waar het personage van Nicholson langzaam zijn verstand zal verliezen.

Mirror To VortexMica Levi (uit Under The Skin)
In Under The Skin (naar het gelijknamige boek van Michel Faber) speelt Scarlett Johansson een alien die mannen verleidt en vervolgens in een val lokt om ze als leeg omhulsel achter te laten. De film heeft een broeiende, onderhuidse spanning. Mica Levi maakte de soundtrack, waarin zij het mysterieuze en dreigende karakter van het hoofdpersonage omzet in soms snerpende en dreunende composities.

Theme From SpoorloosHenny Vrienten (uit Spoorloos)
We eindigen deze playlist met een van de spannendste Nederlandse boekverfilmingen ooit: Spoorloos uit 1988. George Sluizer verfilmde de roman Het Gouden Ei van Tim Krabbé. De film kreeg een Gouden Kalf voor beste film en Sluizer zou later ook nog een Amerikaanse versie van de film maken. Henny Vrienten (Doe Maar) schreef het thema voor deze film.

Samenstelling: Jasper van Quekelberghe
Graphic design: Judith de Rond, afbeelding afkomstig van Discogs