Back to top

Playlist Nieuw begin

Een muzikale potpourri ter inspiratie voor een nieuw begin!

  1. New beginning Tracy Chapman
  2. Nu de wereld in de war is Frank Boeijen
  3. Come healing Leonard Cohen
  4. De wereld waar ik van droom Jules de Corte
  5. A change is gonna come Sam Cooke
  6. Long time sun Snatam Kaur
  7. My life flows on Aled Jones
  8. Om liefde Trijntje Oosterhuis
  9. Compassion Tina Turner & Sawani Shende-Sathaye & Regula Curti & Dechen Shak-Dagsay
  10. Aquarius Galt MacDermot
  11. Birth of a new age Jeangu Macrooy
  12. Wereld van verschil Bløf & Typhoon [NL]
  13. Love shine a light Katrina & The Waves
  14. Alles doet ertoe Herman van Veen
  15. What a wonderful world Louis Armstrong
read more
Bij het aanbreken van een nieuw jaar maken mensen graag een nieuwe start met goede voornemens. Ze willen bijvoorbeeld gezonder leven door te stoppen met roken, minder te snoepen en meer te sporten. Of men wil duurzamer leven, een nieuwe baan zoeken, meer tijd met familie en vrienden doorbrengen, meer mediteren...

Deze playlist wil ons inspireren om te (blijven) leven vanuit de intentie van menslievendheid. Met een open hart de verbinding aangaan met je medemens. Vanuit een natuurlijke zachte mildheid, zonder oordeel.

Dit is niet altijd even gemakkelijk te realiseren, zeker niet als je het vele lijden in de wereld ziet en ook in je eigen leven ervaart. Oorlog, machtsmisbruik, milieuvervuiling, polarisatie, financiële en sociale ongelijkheid; al deze problemen kunnen je behoorlijk ontmoedigen. Zou het wel ooit goed komen?

De meeste mensen verlangen naar een vreedzame en rechtvaardige wereld. We zouden graag willen dat veel dingen anders werden. De sleutel tot verandering ligt niet alleen in de buitenwereld maar allereerst in onszelf. Verandering kan alleen hier beginnen: als we naar binnen keren en daar onze levenskracht vinden in de bron van liefde en licht. Door eerlijk onze eigen donkere kanten te onderzoeken, te accepteren en onszelf te vergeven, kunnen we ook met oprechte compassie naar anderen gaan leven. En zo met elkaar mee helpen bouwen aan een wereld waarin menselijkheid, vrijheid en wijsheid de basiswaarden zijn.

New beginning - Tracy Chapman
De singer-songwriter Tracy Chapman ziet een gebroken wereld, die niet te fixen lijkt. Zoveel afgescheidenheid, geweld en weinig begrip voor elkaar. Chapman roept ons op om helemaal opnieuw te beginnen. Alleen door samen te komen kunnen we de destructieve vicieuze cirkel doorbreken. Als een mantra zingt Chapman 'start all over'. Zo kunnen we onze levenspaden veranderen en een nieuwe wereld creëren.

Nu de wereld in de war is - Frank Boeijen
Op een humoristisch muziekje maar met scherpe pen zingt Frank Boeijen over een wereld die in de war is. Waar macht is, ligt machtsmisbruik op de loer. Het is dus verstandig een kritische houding te hebben naar machthebbers. We kunnen beter op onze innerlijke autoriteit vertrouwen. Leven vanuit ons eigen innerlijk kompas, onze eigen normen en waarden.

Come healing - Leonard Cohen
De Canadese singer-songwriter, dichter en schrijver Leonard Cohen schreef het klaaglied Come Healing. Het is een boetepsalm waarin we inzien dat we zelf bijgedragen hebben aan en verantwoordelijk zijn voor de ellende in de wereld. Cohen bidt ‘de hemelen’ (God?) om alle gebrokenheid te helen: lichaam en geest, rede en hart. De duisternis heeft het licht versnipperd. Maar onder alle duisternis ligt een ondeelbare liefde verborgen. De gouden poort van genade zal alles helen.

De wereld waar ik van droom - Jules de Corte
De blinde zanger, pianist en dichter Jules de Corte droomt van een vrolijke en zorgeloze wereld waarin geen geweld, oorlog of grenzen meer zijn. Een plaats van geluk, rust, saamhorigheid en speelsheid. Maar eigenlijk kan hij zich niet voorstellen dat zo’n wereld echt mogelijk is.

A change gonna come - Sam Cooke
Soulzanger en songwriter Sam Cooke schreef dit lied gebaseerd op gebeurtenissen in zijn leven. Als Afro-Amerikaan werd hij stelselmatig buitengesloten van openbare gelegenheden die alleen voor blanken toegankelijk waren. Cooke besefte dat het veranderen van dit grote onrecht een kwestie was van de lange adem. Een langdurige strijd die toch, zo hoopte hij, zou leiden tot het afschaffen van racisme. Twee weken voor de release van de song overleed Cooke na een fatale schotwond in een motel in Los Angeles. De burgerrechtenbeweging nam dit lied onmiddellijk aan als lijflied. Het lied groeide langzaam uit tot een historische klassieker.

Long time sun - Snatam Kaur
De Amerikaanse singer-songwriter en vredesactiviste Snatam Kaur zingt hier een devotioneel kirtan-lied in het Engels: Long Time Sun. Het is een zegenbede: 'Moge de eeuwigdurende zon over je schijnen en liefde je omhullen en het pure licht binnen in jou je gidsen op je weg'. Het lied eindigt met het zingen van de mantra ‘sat nam’ (sat = waarheid, nam = naam/identiteit): ‘De Waarheid is mijn naam’. Deze mantra wordt in yoga beoefening gebruikt om je in contact te brengen met je ziel en bestemming, met de waarheid en essentie van jouw Zijn.

My life flows on - Aled Jones
Vanuit de christelijke traditie komt het Amerikaanse baptistenlied My Life Flows On. Hier gezongen door Aled Jones, een zanger en radio/televisiepresentator uit Wales. In het leven is alles altijd in beweging. Ook ons eigen leven stroomt voort als een rivier, soms rustig kabbelend, soms woest en kolkend. De bemoedigende boodschap is dat in ons binnenste een kalmte is die door geen storm kan worden geraakt. Hoe donker het ook is, het innerlijk licht is sterker! 'Want Liefde is de heer van hemel en aarde en de vrede van Christus verfrist het hart als een oneindige fontein.'

Om liefde - Trijntje Oosterhuis
We blijven nog even in de christelijke traditie. Nu in die van de Nederlandse oecumenische gemeenschap. Trijntje Oosterhuis zingt hier een tekst van haar vader Huub Oosterhuis, een Nederlandse theoloog en dichter wiens teksten veel gezongen worden in zowel katholieke als protestantse kerken. Een eenvoudig en puur lied over de liefde. Liefde geeft bezieling aan het leven. Liefde is een stille kracht die ons voortdrijft door lichte en donkere perioden heen. Alles draait dus om de liefde.

Compassion - Regula Curti, Dechen Shak-Dagsay, Sawani Shende-Sathaye, Tina Turner
In dit lied Compassion worden boeddhistische, christelijke en hindoeïstische gebeden met elkaar gecombineerd. Het begint met het Latijnse lied 'Ubi caritas et amor, Deus ibi est’ of 'Waar vriendschap en liefde heerst, daar is God'. Een lied over naastenliefde. De Zwitserse stichting Beyond Foundation wil mensen via muziek verbinden en daarmee intercultureel begrip, bewustzijn, dialoog en wederzijds respect creëren. Aan de diverse uitgebrachte albums werkten, naast oprichter en muziekpedagoge Regula Curti mee: Tina Turner, Dechen Shak-Dagsay en Sawani Shende-Sathaye. Het album Beyond: Love Within is een lofzang aan de vrouwelijke kracht binnenin ons, vol onvoorwaardelijke liefde en compassie.

Aquarius - musical Hair
Nu komen enkele liederen die spreken over tijdperken. Astrologisch gezien bewegen we ons nu van het tijdperk Vissen naar het tijdperk Waterman. Waterman heerst traditioneel over elektriciteit, computers, luchtvaart, democratie, vrijheid, menselijkheid, waarachtigheid, idealisten, modernisering, astrologie, zenuwaandoeningen, rebellen en opstand. Op elk van deze gebieden zijn veranderingen te verwachten. Technologische vooruitgang is goed, maar we moeten oppassen dat we de menselijke maat niet uit het oog verliezen. Een menselijk wezen bezit namelijk iets wat kunstmatige intelligentie niet heeft: bewustzijn en intuïtie.

Het lied Aquarius (=Waterman) komt uit de Amerikaanse anti-oorlog musical Hair uit 1967. Een verhaal over de hippie-idealen van flowerpower (liefde, vrede en seks) in de tijd van de Vietnam-oorlog. Deze opname komt uit de gelijknamige film van Milos Forman uit 1979. De hippies verwachten in het Watermantijdperk een samenleving vol vrede, liefde, harmonie, begrip en vertrouwen.

Birth of a new age - Jeangu Macrooy
Ook de Surinaams-Nederlandse zanger Jeangu Macrooy verwacht een nieuw, beter tijdperk. Wel zullen we voor de goede zaak moeten durven rebelleren! Macrooy schreef dit bekrachtigende lied voor het in Rotterdam gehouden Eurovisie Songfestival 2021. Voor het eerst klonk op dit festival tekst in het Sranantongo, de in Suriname gesproken creoolse taal. Het lied vraagt om de door pijn en onrecht ontstane woede om te zetten in trots en daadkracht. Opkomen voor je eigen waardigheid. Voel wat je eigen ritme is en volg die stroom. 'Yu no man broko mi!' (je krijgt me niet kapot) - 'Mi na afu sensi, no wan man e broko mi' (ik ben een halve cent, niemand kan mij breken).

Wereld van verschil - Bløf & Typhoon
Dit Nederlandse lied roept op tot saamhorigheid en verdraagzaamheid. Het is van de Zeeuwse groep Bløf met als gastartiest Typhoon die de rap voor zijn rekening neemt. Verschillen in de wereld mogen er zijn, wel mogen we misverstanden oplossen. Wij kunnen zèlf een wereld van verschil maken door ons te verbinden met elkaar. Dus gooi alle wapens in zee!

Love shine a light - Katrina & The Waves
De Britse band Katrina & The Waves won in 1997 het Eurovisiesongfestival met het lied Love Shine A Light, geschreven voor de liefdadigheidsstichting Samaritans. De band vond het lied te ‘cheesy’ om op hun eigen album uit te brengen, maar de universele feelgood en hartverwarmende, verenigende boodschap was zeer geschikt voor het songfestival. En dat bleek ook wel, de band won met grote meerderheid van stemmen. De Samaritans is een in 1953 opgerichte liefdadigheidsstichting die emotionele steun biedt aan iedereen die worstelt met emotionele stress of zelfmoordneigingen. 'Laten we onze liefde schijnen in elke hoek van de wereld. Samen een licht schijnen, ons de weg wijzen, broeders en zusters, jongens en meisjes.'

Alles doet ertoe - Herman van Veen
De teksten uit het oeuvre van alles kunstenaar Herman van Veen zijn eigenlijk altijd doordrongen van menslievendheid. Op allerlei manieren zet hij zich in voor de rechten van het kind. In 2004 ontving hij de World Peace Flame, een symbool voor vrede, vrijheid, eenheid en waarheid. Het met humor gebrachte lied Alles doet ertoe is eigenlijk een mooie ‘zen’ boodschap: alles doet ertoe, met andere woorden we zijn allemaal waardevol! We mogen alles met respect, verwondering en waardering bekijken en bejegenen.

What a wonderful world - Louis Armstrong
Een open hart naar alles en iedereen! Dan zou het een prachtige wereld zijn. Daarover zingt de Afro-Amerikaanse jazz trompettist en zanger Louis Armstrong. In deze live opname geeft hij een introductie op dit beroemde lied: 'Hee Pops (= de bijnaam van Louis), wat bedoel je met een prachtige wereld? Hoe zit het dan met al die oorlogen, honger, vervuiling? - Luister eens naar oude Pops: het is niet zozeer de wereld die slecht is, maar wat wij ermee doen. Liefde een kans geven, dat is het geheim. Als we elkaar wat meer liefhebben, dan zouden heel wat problemen oplossen, dan zou de wereld een betere plaats zijn'.

Samenstelling en tekst: Sandra van de Putte
Vormgeving en illustratie: beeld van Unsplash, bewerkt door Judith de Rond