Terug naar boven

Prince overleden

Prince overleed op 21 april 2016 op 57-jarige leeftijd op zijn landgoed Paisley Park. Hij was een muzikale vernieuwer die uiteenlopende stijlen als funk, rock, electro, jazz en soul moeiteloos naar zijn hand zette. Zijn glorietijd lag in de jaren 80 toen hij zijn grote hits scoorde (onder meer Purple Rain, Sign O The Times, Kiss). Prince trad regelmatig op in Nederland en die shows waren steevast snel uitverkocht.

Prince beleefde zijn grote doorbraak in 1984 met het album Purple Rain. Het titelnummer werd een grote hit. Ook andere nummers van dat album (Let’s Go Crazy, When Doves Cry en I Would Die 4 U) doken op in de top-40. Prince was toen nog jong (25), maar had er al een leven in de muziek op zitten.

Al in zijn tienertijd speelde hij samen met de groep 94 East. Ook speelde Prince in verschillende bandjes met zijn jeugdvriend André Cymone. Prince had het muzikale talent niet van een vreemde. Zijn moeder was zangeres en zijn vader was bandleider van een jazzcombo. Prince groeide op in Minneapolis. De stad dicht bij de Canadese grens had eind jaren 70 een bloeiende muziekscene (te horen op deze cd) en Prince is de stad, ook nadat hij wereldberoemd werd, altijd trouw gebleven.

Prince was een alleskunner. Hij zong, componeerde, arrangeerde en speelde meerdere instrumenten. Hij drumde en speelde piano, maar hij was vooral befaamd om zijn messcherpe gitaarsolo’s. Prince werd regelmatig vergeleken met Jimi Hendrix, al zei hij zelf meer beïnvloed te zijn door Carlos Santana.

De kracht van Prince was dat hij uiteenlopende stijlen samen wist te smelten tot een uniek geluid. De muzikaliteit werd omlijst met een controversieel imago. Seks was nooit ver weg bij Prince, maar ook religie (denk aan een lied als The Cross) was een terugkerend thema.

Aan het eind van de jaren 80 ontpopte Prince zich ook als talentscout. Onder zijn vleugels mochten damesgroepen als Wendy & Lisa (twee muzikanten uit zijn band), Vanity 6 en Apollonia 6 hun vleugels uitslaan. Ook drumster Sheila E en de Nederlandse saxofoniste Candy Dulfer mochten met Prince op tour. Dat was overigens hard werken. Prince was een echte workaholic, die het uiterste van zijn bandleden eiste. Repetities konden uren duren, net als zijn concerten. Vaak gaf de onvermoeibare Prince ná een avondshow nog een nachtconcert in een kleinere zaal. Zo dook Prince in 1998 op in de Rotterdamse popzaal Nighttown, nadat hij eerder op de avond een show had gegeven in Ahoy’.

De loopbaan van Prince kwam in het slop na een slepend conflict met zijn platenmaatschappij Warner. Prince veranderde zijn naam in een onuitspreekbaar symbool, vaak uitgesproken als ‘The Artist Formerly Known As Prince’, oftewel TAFKAP.

De laatste jaren trok de zanger als vanouds zijn eigen plan. Zo zette hij met drie dames de groep 3RDEYEGIRL op. Hij verkocht een stuk minder platen, maar zijn concerten wekten nog altijd een koortsachtige stemming. De drie concerten op het North Sea Jazz Festival van 2013 waren in een mum van tijd uitverkocht.