Terug naar boven

George Martin overleden

De wereldberoemde producer George Martin overleed in 2016 op 90-jarige leeftijd. Als muzikale mentor van The Beatles speelde hij een grote rol in hun succes. Ook produceerde hij hits voor onder anderen Elton John. Martin werkte zijn hele leven in de popindustie, maar was eigenlijk vooral een liefhebber van klassieke muziek. De invloed van klassieke muziek speelde dan ook een rol in zijn producties. Muziekweb zet een aantal van zijn successen op een rij.

Peter Unstinov – Mock Mozart
George Martin (1926) voelde zich al op jonge leeftijd aangetrokken tot de klassieke muziek. Na een tijd in het leger rolde hij als twintiger de muziekindustrie binnen. Zijn eerste hit was Mock Mozart van komiek Peter Ustinov in 1952. In die tijd werkte de producer veel met komieken, zoals bijvoorbeeld Peter Sellers.

The Beatles - Please Please Me
George Martins grootste succes was het produceren van The Beatles, tussen 1962 en 1970. Hij vond hun muziek in eerste instantie niet zo goed, maar voelde dat de band iets speciaals had. Martin gaf het viertal een contract en werkte hard om hun popliedjes naar een hoger niveau te tillen. Voor Please Please Me, de eerste Britse nummer 1-hit van The Beatles, schroefde hij het tempo op en suggereerde hij de mondharmonica.

The Beatles - I Am the Walrus
Als klassiek geschoold arrangeur zorgde Martin ervoor dat de liedjes van The Beatles naast rockinstrumenten ook blazers en strijkkwartetten gingen bevatten, zoals bijvoorbeeld te horen is op I Am The Walrus.

Naast The Beatles produceerde Martin hits voor bijvoorbeeld Gerry & The Pacemakers en Billy J. Kramer. Omdat hij van platenmaatschappij EMI geen salarisverhoging kreeg, werd Martin zelfstandig ondernemer. Ook richtte hij in 1969 AIR Studio’s op, een van de beste Britse studiofaciliteiten.

Mahavishnu Orchestra – Smile Of The Beyond
In de jaren 70 produceerde hij hits voor uiteenlopende artiesten als Mahavishnu Orchestra (jazzfusion), Jeff Beck (bluesrock) en America (folkrock).

Elton John – Candle In The Wind
De breedte van Martins werk blijkt ook uit zijn oeuvre in de jaren hierna. Hij produceerde synthpopband Ultravox (1982), de Broadway-versie van rockopera Tommy (1993) en Candle In The Wind (1997) van Elton John, de best verkopende single aller tijden.

Hayley Westenra – Beat Of Your Heart
Een van zijn laatste productieklussen was voor Hayley Westenra, een sopraan uit Nieuw-Zeeland. Samen met zijn zoon Giles schreef hij in 2003 het nummer Beat Of Your Heart.

George Martin – Theme One
Martin was zelf ook componist. Hij maakte eind jaren 60 bijvoorbeeld het openingsthema van de Britse radiozender Radio 1. Voor de James Bond-film Live and Let Die (1973) maakte hij de filmmuziek.

George Martin – Bond Drops In