Terug naar boven

Curiosa pop: Liedjes over Johan Cruijff

Als speler en trainer bracht de onlangs overleden Johan Cruijff zijn leven lang voetballiefhebbers in beweging. Onder hen ook een aantal muzikanten. Klik op dit bericht om meer te lezen over vijf liedjes over de meest beroemde voetballer die Nederland voortbracht.

De Amsterdamse liedjesschrijver Maarten van Roozendaal zet meteen de toon met een lied dat recht doet aan Cruijffs kwaliteiten als speler én spreker. Het korte, opzwepende lied Cruyff doet recht aan de onnavolgbare wijze waarop Cruijff het voetbalspel uitlegde.

Maarten van Roozendaal – Cruyff

Cruijff had altijd uitgesproken meningen over het voetbal. Dat gegeven vormde de inspiratie voor het lied As Dick me hullep nodig heb van Johan & De Groothandel, waarbij Cruijff (geïmiteerd door René van den Berg) ongevraagd advies gaf aan Dick Advocaat, in 1994 coach van het Nederlands Elftal. Het lied werd de grootste op Cruijff geïnspireerde hit. In de zomer van 1994 reikte het tot de eerste plaats van de Nederlandse top-40.

Johan & De Groothandel – As Dick me hullep nodig heb

Een minder groot succes, maar wel een welgemeend eerbetoon is Samba for Johan Cruyff van de Haarlemse jazzgitarist Paul Hock.

Paul Hock – Samba for Johan Cruyff

Cruijffs roem gaat ver voorbij de Nederlandse grenzen. De Britse rockband Super Furry Animals refereert aan de legendarische sportman in de tekst van het lied Smokin’: “I’m gonna manage my time like Johan Cruijff”. Niet zo verrassend, want de Super Furries staan bekend als voetbalfans. Ze waren zelfs een keer shirtsponsor van hun favoriete club, Cardiff City.

Super Furry Animals – Smokin’

Hield Cruijff zelf van muziek? Het verhaal gaat dat de spelers van het Nederlands Elftal tijdens het WK van 1974 voorafgaand aan elke wedstrijd hetzelfde liedje van The Cats draaiden. Behalve dus voor de finale. Alle Nederlanders die er in ’74 bij waren weten wel hoe dát afliep. Een paar jaar voor die WK-finale deed Johan Cruijff nog een poging tot zingen, en wel met het nummer Oei oei oei (dat was me weer een loei). Het lied werd geschreven door Peter Koelewijn, ook een voetbalfan. Volgens Koelewijn verliepen de opnames aanvankelijk stroef, maar na een paar cola-tics stond er een hit op de band. In 1969 stond het lied drie weken in de top-40 en bereikte de 21e plaats in de hitlijst.

Johan Cruijff – Oei oei oei (dat was me weer een loei)