Terug naar boven

Popmuziek: Prince gezongen door anderen

In de vele artikelen die na zijn dood verschenen wordt Prince geroemd als muzikaal vernieuwer, virtuoos gitarist en sexy stijlicoon. Een aantal artiesten maakte echter goede sier met het werk van Prince-de-liedjesschrijver. Denk maar aan Sinéad O’Connor die in 1990 een grote hit scoorde met het door Prince geschreven Nothing Compares 2 U. Muziekweb selecteerde een aantal bijzondere covers uit de collectie.

Eind jaren 80 leek Tom Jones zich te moeten verzoenen met een artiestenleven in het bruiloften-en-partijen-circuit. De Welshe zanger met de bronstige stem had al jaren geen hit meer gescoord. Gelukkig was daar Prince. Het lied Kiss was in 1986 een grote hit geweest voor Prince zelf, maar Tom Jones zong het lied amper een jaar later wederom de top-40 in. Daarmee gaf Tom Jones zijn sukkelende carrière een broodnodige oppepper.

Tom Jones & The Art Of Noise - Kiss

De voorliefde voor improvisatie deelde Prince met jazzmuzikanten. Niet zo raar: Prince’ beide ouders speelden jazz: zijn vader was pianist en moeder zangeres. Wellicht dat zijn werk daarom door menig jazzmuzikant onder handen is genomen. De Nederlandse saxofonist Ties Mellema nam een compleet album op met Prince-covers, net als zijn Amerikaanse collega Bob Belden (hier te beluisteren). Bijzonder fraai is Cassandra Wilsons jazzy cover van When Doves Cry, te horen op een tribute-album van Blue Note-artiesten.

Cassandra Wilson – When doves cry

De reikwijdte van Prince kan niet beter geïllustreerd worden door een andere cover. Ook Ice-T, de topzware grondlegger van de gangstarap, hield van Prince. Hij coverde het nummer Head.

Ice-T – Head

Darling Nikki, een van Prince meest expliciete nummers, werd door een veelvoud aan artiesten opgenomen. Onder hen electro-rapster Princess Superstar én metalband Chum. De uitvoeringen verschillen van elkaar als dag en nacht.

Princess Superstar – Darling Nikki
Chum – Darling Nikki

We eindigen in eigen land en wederom met het nummer Kiss. De Brabantse feestgroep Bertus Staigerpaip vertaalde het nummer op vrijzinnige wijze naar het Nederlands en gaf het de titel Rits mee.

Bertus Staigerpaip – Rits

(PdK)