Terug naar boven

Curiosa pop: Piratenmuziek

Wat is piratenmuziek? Lange tijd was dat de muziek die door illegale radiozenders werd uitgezonden. Nederlandstalige meezingers die je op deze, deze en deze verzamel-cd kunt vinden. Maar daar wilden we het hier niet over hebben. Deze curiosa-aflevering is gewijd aan de muziek van échte piraten: de zeeschuimers, boekaniers en vrijbuiters die eeuwenlang de oceanen bevoeren, buit veroverden en daar hun eigen liederen bij zongen.

Het succes van de speelfilm Pirates Of The Carribean zette de ooit zo verguisde zeerover weer op een voetstuk. De Duitse filmcomponist Klaus Badelt schreef de muziek voor de eerste Pirates Of The Caribbean terwijl Hollywood-veteraan Hans Zimmer deel twee en drie voor zijn rekening nam. Op de soundtrack van het tweede deel zit zelfs een Nederlands tintje. Tiësto remixte een van Zimmers composities. Het opzwepende trancenummer verwoordt goed het avontuurlijke piratenleven op zee.

Hans Zimmer & DJ Tiësto – He’s a pirate

Het succes van Pirates Of The Caribbean leidde indirect tot een album met echte piratenmuziek, mede op aandringen van hoofdrolspeler én muziekliefhebber Johnny Depp (Captain Jack Sparrow). Producer Hal Wilner struinde in 2005 stad en land af, op zoek naar muzikanten die 17e- en 18e-eeuwse zeemansballades wilden zingen. In Londen strikte hij Bryan Ferry en Antony Hegarty om het lied Lowlands Low te zingen. Ook Nick Cave, Sting, Lucinda Williams, Bono en Lou Reed namen een zeemanslied op. Dat leidde uiteindelijk tot deze prachtige dubbel-cd.

Bryan Ferry & Anthony’s Putsch – Lowlands low

De piratenliederen vallen onder de traditie van zeemansliederen. In de Engelstalige wereld worden deze ook wel ‘shanties’ genoemd. Er zijn verschillende koren en a-capellagroepen die deze ballades zo getrouw mogelijk zingen. Goed mogelijk dat ze in de gouden tijd van de piraten (van 1600 tot 1800) ongeveer zo klonken, maar zeker weten doen we dat niet. Luister hier naar een versie van Lowlands low van de Ierse shantygroep Warp Four.

Warp Four – Lowlands low

De invloed van het zeemanslied strekt zich uit naar onverwachte genres. De Belgische boekanier Piet Piraat brengt de shanty naar de allerkleinsten met zijn liedjes en gelijknamige kinderserie op tv.

Piet Piraat – Piet Piraat

Iets heel anders is de ‘pirate metal’ van de Schotse band Alestorm. Op het podium dost de groep zich uit als echte piraten en de muziek is een combinatie van hardrock en shanty. Een wonderlijke combinatie die zo klinkt:

Alestorm – Pirate song

(PdK)