Terug naar boven

Riemens

De Riemens Collectie bevat de lp-collectie van operakenner Leo Riemens (1910-1985). Riemens werkte als opera- en televisierecensent voor De Telegraaf, publiceerde meerdere boeken en schreef over klassieke muziek voor diverse gespecialiseerde tijdschriften.

Hij is vooral bekend geworden door zijn naslagwerk Groot operaboek (eerste druk 1959 en meerdere malen geactualiseerd), waarin hij uitvoerige beschrijvingen en discografieën gaf van 250 opera’s. Een herziene versie van het Groot operaboek door Peter van der Spek verscheen in 1993. Samen met Karl-Josef Kutsch werkte Riemens daarnaast aan het Großes Sängerlexikon (eerste versie 1962) met biografieën van vocalisten uit de klassieke muziek. Het boek geldt inmiddels als standaardwerk en wordt regelmatig bijgewerkt.

Na Riemens’ dood in 1985 is zijn verzameling lp’s overgedragen aan de Riemens Stichting en in beheer van de Stichting Centrale Discotheek/Muziekweb. De collectie bestaat uit ongeveer 6400 lp’s, die niet uitgeleend mogen worden. Hebt u vragen over deze collectie of wilt u lp’s bekijken dan kunt u contact opnemen met Muziekweb.

De complete lijst met Riemens-albums in de Muziekweb-collectie is in te zien via deze lijst (PDF).