Terug naar boven

Curiosa pop: Gemaskerde artiesten

Zolang er mensen zijn, dragen ze ook maskers. Een masker geeft de drager plots een andere identiteit, en is daarmee uitermate geschikt voor popmuziek waar sommige artiesten zich graag anders voordoen dan ze werkelijk zijn. Denk aan artiesten als Daft Punk en Kiss. In deze curiosa is er aandacht voor vijf minder bekende gemaskerde performers.

In veel landen maakt het dragen van maskers deel uit van een religieuze ceremonie. In Europa is dat tegenwoordig vooral terug te zien bij het carnaval. De Zweedse groep Goat ziet haar liveshows als sjamanistische rituelen waarbij het publiek in een trance word gebracht. De manshoge maskers die de groep daarbij draagt versterken het vervreemdende effect.

Goat – Goatman

Bij een gemaskerde performance hoort een goed verhaal. Zo vertelden de bandleden van Ganymed aan iedereen dat ze afkomstig waren van een verre planeet. Een planeet waar muzikanten fraaie namen hebben als Kroonk, Pulsaria, Vendd en Cak. Een planeet waar ze ook nog eens dol zijn op disco.

Ganymed – Movin’ on a disco planet

Vaak is de ware identiteit van de performer achter het masker wel te achterhalen. Zo kwamen de bandleden van Ganymed niet van een verre planeet maar uit het keurige Wenen (en speelde Falco zelfs nog een blauwe maandag bas in de band). De bandleden van Ghost wisten hun geheime identiteit lang vol te houden. Pas een rechtszaak over royalties bracht de namen van de bandleden op straat.

Ghost - Rats

Met een masker hoef je je niet altijd voor te doen als een monster, spook of alien. Orion koos ervoor om, gemaskerd en wel, in de huid te kruipen van Elvis Presley. De overeenkomsten in uiterlijk en stem tussen Elvis en Orion zijn griezelig. Veel Elvis-fans geloofden dat hun geliefde zanger zijn dood in 1977 had geënsceneerd en vanaf 1979 alleen nog maar optrad met een masker. In 1983 kwam Orion uit de kast: hij was Elvis niet, maar ene Jimmy Ellis uit Mississippi.

Orion – That’s allright

Nederlanders doen niet aan die gemaskerde fratsen. Daar zijn we veel te nuchter voor: treed maar op in je trui of spijkerbroek. Of niet? Op het hoogtepunt van de glamrock, in 1974, doopte een Brabantse muziekproducer zich om tot Pantherman. Inderdaad: half panter, half man. Het gelijknamige nummer was een glamrockstamper van formaat. Maar helaas, het werd geen hit en Pantherman trok zijn panterpak al snel weer uit. Toch te nuchter voor dit theater.

Pantherman – Pantherman

(PdK)