Terug naar boven

Curiosa klassiek: Eindexamenmuziek

Voor duizenden scholieren is mei de spannendste maand van het jaar. De bloeimaand staat voor hen in het teken van de eindexamens. Muziekweb geeft het laatste zetje tijdens het studeren met een top 7 uit de klassieke muziek. En niet zomaar wat muziek, maar de eindexamenwerken van diverse componisten.

Er zijn genoeg wetenschappers die beweren dat je slimmer wordt van muziek luisteren. Het valt altijd te proberen!

Otto Ketting – Concertino voor twee trompetten en orkest
Zeer innemend stuk dat de Nederlandse componist Otto Ketting schreef als twintiger. De trompet was een van de favoriete instrumenten van de componist die in Nederland en in het buitenland furore maakte.

Boris Yoffe – Song of Songs
Tijdens zijn eindexamen werd er niet eens naar de muziek van Boris Yoffe geluisterd. Zijn vele minimalistische composities voor strijkkwartetten waren al bekend, het diploma had deze compositiestudent feitelijk al in zijn zak.

Ludwig Thuille - Concert voor piano en orkest in D gr.t.
Ludwig Thuille was een groot bewonderaar van Robert Schumann. Zijn eindexamenwerk leek wel van Schumanns hand, aldus Thuille’s vriend Richard Strauss.

Serge Rachmaninov - Aleko
Op 19-jarige leeftijd schreef Rachmaninov de opera Aleko als afstudeeropdracht. Naar verluidt werkte hij maar 3 weken aan dit bewonderde en bekroonde werk.

Gabriël Fauré - Cantique de Jean Racine, op.11 (Arr.)
In 1865 componeerde de Fransman Gabriël Fauré dit werk aan het École Niedermeyer, een school waar kerkmuziek werd gestudeerd. Fauré zat al op negenjarige leeftijd op deze school. Tien jaar later componeerde hij dit eindexamenstuk.

Maurice Ravel - Prélude
In 1913 componeerde Maurice Ravel een eenvoudige Prélude voor piano. Het stukje was een test in leesvaardigheid. Aan de hand van deze oefening konden de studenten van het Parijse conservatorium laten horen hoe goed ze waren in het à-vuespel.

Olivier Messiaen - Le Merle Noir
Olivier Messiaen liet zich vaak inspireren door de zang van vogels. Le Merle Noir (de merel) componeerde hij als verplicht nummer voor een fluitconcours.