(bron: wikipedia)Adèle Maria Hameetman, beter bekend als Adèle Bloemendaal (Amsterdam, 11 januari 1933 – aldaar, 21 januari 2017), was een Nederlands actrice, cabaretière en zangeres. Aanvankelijk trad ze op onder haar eigen naam Adèle Hameetman, later ook nog korte tijd als...
meer
André van Duin (Rotterdam, 1947) behoort tot de grootste komieken uit de Nederlandse geschiedenis. De televisie bleek het medium bij uitstek om zijn typetjes (Willempie, Flip Fluitketel, Joep Meloen, Jaap Aap, meneer Wijdbeens) bij een groot publiek bekend te maken. Al dan niet als typetje wist Van Duin, meestal tijdens carnavalstijd, menige hit te scoren. Veel van zijn liedjes waren persiflages op bekende nummers. Daarnaast zingt Van Duin af en toe ook serieuze luisterliedjes. In totaal wist hij meer dan veertig keer een top 40-hit te scoren.
(bron: wikipedia)Rijk de Gooijer (Utrecht, 17 december 1925 – Amsterdam, 2 november 2011), bij het grote publiek beter bekend als Rijk de Gooyer, was een Nederlandse acteur die tevens naam heeft gemaakt als komiek, zanger, schrijver en columnist.
De Gooyer werd geboren in een gereformeerd bakkersgezin, als helft van een twee-eiige tweeling. Hij werd als eerste geboren, voor zijn tweelingzus Ankie. Hij groeide op in zijn geboortestad Utrecht.
Deels gedreven door de vrees dat hij zijn HBS-B-diploma niet zou... meer
Willeke Alberti (Amsterdam, 1945) werd geboren in een muzikale familie. Haar vader Willy Alberti was in de jaren vijftig erg succesvol als levensliedzanger. Op eigen kracht wist Willeke in de vroege jaren zestig haar eerste hits te scoren met Nederlandstalige luisterliedjes. Ook nam ze enkele duetten op met haar vader. Vanaf 1970 was de zangeres vaker op tv te zien als actrice. In de jaren tachtig verdween Alberti wat uit de schijnwerpers tot ze in 1987 weer een hit scoorde met Samen. In de jaren negentig groeide Alberti uit tot een ware grande dame van het Nederlandse lied. Ze nam duetten op met Paul de Leeuw, scoorde een grote hit met ‘Ome Jan’, toerde intensief langs de Nederlandse theaters en zette zich in voor een reeks goede doelen. Alberti is een van de meest veelzijdige artiesten van Nederland met een opvallend lange adem.
Pierre Kartner (alias Vader Abraham) scoorde de meeste top 40-hits ooit. Toch voelt de Brabander zich nog steeds miskend. Kartners critici hebben moeite met zijn bonte oeuvre van schuine carnavalshits, duetten met omstreden politici en Smurfenliedjes. Ze vergeten dat hij ook tijdloze evergreens op zijn naam schreef, zoals het onvolprezen ‘t Kleine Café Aan De Haven. Daarnaast was hij verantwoordelijk voor grote hits voor Ben Cramer (De Clown), Jacques Herb (Manuela) en geldt hij als ontdekker van Corry & de Rekels, waarvoor hij hit na hit schreef. Van Het Smurfenlied verkoopt hij 400.000 exemplaren en is daarmee de op een na best verkochte single van Nederland.
(bron: wikipedia)Adolphus (Dolf) Brouwers (Utrecht, 31 augustus 1912 – Den Haag, 23 september 1997) was een Nederlands operettezanger (tenor) en komiek. Hij werd op zijn 59e ontdekt door Wim T. Schippers en groeide als Sjef van Oekel uit tot hoofdrolspeler in een VPRO televisieprogramma van Schippers en in een reeks stripverhalen, getekend door Theo van den Boogaard.
Brouwers werd geboren in de Kanonstraat te Utrecht en groeide op in Den Haag. Op zijn twaalfde werd hij timmermansknecht in Scheveningen, enkele jaren... meer
(bron: wikipedia)Elsje Agatha Francisca de Wijn (Amsterdam, 3 januari 1944) is een Nederlands actrice. Na haar eindexamen aan de Amsterdamse Toneelschool in 1967 werkte zij onder meer voor de toneelgezelschappen Centrum, Baal, Art en Pro, het Nationale Toneel, Toneelgroep Amsterdam en Dorst. Toneelgezelschap Dorst bestaat uit bevriende acteurs Trudy de Jong, Theo de Groot en Petra Laseur. Hun eerst voorstelling was tragikomedie "Drang" van Tjeerd Bischoff. Daarna in 2015 "Coco Chanel".
De single Karel, afkomstig uit de theatervoorstelling Met man en... meer
Het opvallende vibrato van Amsterdamse zangers als Johnny Jordaan en Willy Alberti klonk in de jaren vijftig uit elke kroeg in de Jordaan. De volkse Jordanezen waren terecht fier op hun artiesten, ook al weigerden radio-omroepen deze ‘ordinaire’ muziek te draaien. Johnny Jordaan (echte naam: Johannes van Musscher) won in een 1955 de talentenjacht ‘Stem van de Jordaan’. Het eerste plaatje dat hij opnam (Bij Ons In De Jordaan) was meteen een succes. Toch zat het Johnny in zijn leven niet mee: hij groeide op in bittere armoe, verloor op negenjarige leeftijd een oog na een stoeipartij met zijn neef Carel Verbrugge (die later bekend werd onder de naam Willy Alberti), had pech in zaken en worstelde jarenlang met zijn homoseksuele gevoelens. Genoeg materiaal voor een dramaserie die in 2009 door de VPRO werd uitgezonden.
Johnny was zanger, liedjesschrijver, talentscout, platenbaas en de zelfverklaarde ‘koning van het levenslied’. Hoes (Rotterdam 1917) speelde daarmee een belangrijke rol in de ontwikkeling van het levensliedgenre. Zo lanceerde hij de carrière van de Zangeres Zonder Naam en ging zijn lied Och, Was Ik Maar Bij Moeder Thuis Gebleven (1961) 450.000 keer over de toonbank. Een record voor een Nederlandstalige single. De onvermoeibare Hoes deed zijn platenmaatschappij Telstar over aan zijn kinderen, maar zong tot op hoge leeftijd door. Zo nam hij op 92-jarige leeftijd nog een duet op met Stef Ekkel.
(bron: wikipedia)Imca Marina (artiestennaam van Hendrikje Imca Bijl) (Zuidbroek, 13 mei 1941) is een Nederlandse zangeres. De artiestennaam Imca Marina wordt gevormd door haar tweede voornaam (Imca) en de tweede voornaam van haar moeder, Anna Maria (Marina).
Imca Marina's loopbaan als zangeres begon bij het zangkoor de Damster Wichter in Appingedam. In 1959 kreeg zij haar eerste platencontract. Vooral in de jaren 60 en 70 scoorde zij hits, waaronder Viva España en Harlekino. In de jaren die volgden nam het succes... meer
Wim Sonneveld was een van de belangrijkste figuren van het theater en de lichte muziek in de decennia na de Tweede Wereldoorlog. Hij werd op 28 juni 1917 geboren in Utrecht. Zijn theaterdebuut maakte hij bij Louis Davids in 1936, zeven jaar later richtte hij zijn eigen cabaretgezelschap op, waar mensen als Hetty Blok, Conny Stuart en Joop Doderer deel van uitmaakten. In de jaren die volgen boekte hij successen op radio, tv, film en het theater. Ook was hij korte tijd werkzaam in Engeland, waar hij acht televisieshows voor de BBC schreef, en Hollywood, waar hij meewerkte aan enkele films.
Baanbrekend was de gedurfde manier waarop hij in de jaren zestig het Grand Gala Du Disque presenteerde, het televisieprogramma waarin de belangrijkste Nederlandse muziekonderscheiding, de Edison, werd uitgereikt. Een van de typetjes die hij daar introduceerde was Frater Venantius, waarmee hij in 1967 een grote hit scoorde. In de jaren zeventig ging hij zich steeds meer toeleggen op het zingen van luisterliedjes, waarvan het door zijn partner Friso Wiegersma geschreven Het Dorp de bekendste zou worden. 8 maart 1974 overleed hij aan de gevolgen van een hartaanval. Wim Sonneveld werd 56 jaar.
(bron: wikipedia)Frank Paardekoper (Zandvoort, 15 december 1954), beter bekend als Dingetje, is een Nederlands artiest die zichzelf liever antiest noemt. Hij neemt persiflages van bestaande nummers op, met heel af en toe een zelfgemaakt nummer ertussendoor.
In 1977 nam Dingetje op aanraden van Alfred Lagarde een persiflage op van de reggaehit Cocaine in my brain van Dillinger, de inspiratie voor de artiestennaam Dingetje. De Nederlandse vertaling, Ik ga weg Leen, werd geschreven door Ger Loogman, die samen met Michel Damen... meer
(bron: wikipedia)Petrus (Piet) Römer (Amsterdam, 2 april 1928 – aldaar, 17 januari 2012) was een Nederlands acteur en presentator. Römer is vooral bekend door zijn hoofdrol in de televisiereeks Baantjer. Behalve in de Baantjer-serie speelde Römer ook mee in Stiefbeen en zoon en 't Schaep met de 5 pooten.'
Römer werd op 2 april 1928 te Amsterdam geboren als zoon van Hendrik Dirk Römer (1885–1947) en Maria Catharina Sino (1890–1967). Hij had een eeneiige tweelingbroer, Paul. Als veertienjarige ging hij van... meer
(bron: wikipedia)Leendert (Leen) Jongewaard (Amsterdam, 30 maart 1927 – Nice, 4 juni 1996) was een Nederlands acteur en zanger die vooral bekendheid genoot door zijn optreden in de televisieseries Ja zuster, nee zuster, 't Schaep met de 5 pooten en Citroentje met suiker en door zijn vertolkingen van liedjes zoals In een rijtuigje, Op een mooie Pinksterdag en M'n opa.
Leen Jongewaard werd op 30 maart 1927 in de Amsterdamse Rozenstraat geboren als jongste in een gezin van acht jongens en... meer
Wanneer dialectrock midden jaren negentig tot volle wasdom komt, heeft Normaal - toch de oervaders van dat genre - er al twintig jaar op zitten. De groep uit de Achterhoek is gespecialiseerd in simpele en doeltreffende rock waarop het goed zuipen en ‘høken’ is. Die laatste term is een van de vele begrippen die Normaal uitvindt, en betekent zoiets als ‘feesten’. De humoristische teksten van voorman/zanger Bennie Jolink bezingen het leven op het platteland. Grote hits scoort de groep met Vrouw Haverkamp, Alie en Oerend Hard. Vanaf 2000 verzorgt de groep rond zanger/gitarist Bennie Jolink ook theatertoers waarin de groep akoestisch speelt. Ook in die discipline blijft de groep met gemak overeind.
Door het inzenden van een liedje voor een studentenwedstrijd nam het leven van de doodgewone Tilburgse student Guus Meeuwis een heel andere wending. Het Is Een Nacht (Levensecht) werd in 1995 een enorme Nederlandse hit. In plaats van als eendagsvlieg in de boeken te verdwijnen scoorde Meeuwis met zijn band Vagant aan de hand van zijn producer ‘Deurzakker’ Willem van Schijndel nog enkele hits, die hem echter gevaarlijk dicht in het carnavalsgenre deden terechtkomen. Met de André Hazes compositie Geef Mij Je Angst maakte hij de overstap naar het luisterlied, waarin hij uitgroeide tot een absolute topper. De concerten in het Eindhovense PSV-stadion waren uiterst succesvol, een nieuw bewijs van de hoge status van de zanger die als geen ander het Nederlandse ideaalbeeld ‘zo gewoon gebleven’ belichaamt.
(bron: wikipedia)De Fabeltjeskrant is een dagelijks terugkerende korte uitzending juist voor kinderbedtijd op de Nederlandse televisie over de gebeurtenissen in het Grote Dierenbos in Fabeltjesland. Het nieuws werd voorgelezen door Meneer de Uil. Ook in Vlaanderen groeide een hele generatie op onder de vleugels van Meneer de Uil. In 2005 werd het programma in Nederland verkozen tot Beste Kinderprogramma Aller Tijden. Momenteel is de kinderserie op RTL 8 bij Telekids te zien.
Het brein achter De Fabeltjeskrant was Leen Valkenier en... meer
(bron: wikipedia)Rubberen Robbie was een Nederlandse muziekformatie, die tussen 1978 en 1983 enkele hits scoorde met medleys van persiflages van bekende Nederlandstalige liedjes.
Rubberen Robbie bestond uit Aart Mol, Geertjan Hessing, Erwin van Prehn, Cees Bergman en Elmer Veerhoff en kwam voort uit het ter ziele gegane Catapult en The Monotones uit Leiden/Katwijk.
Het begin is erg gerelateerd aan Catapult. In België werd productiemaatschappij Cat Music opgericht. Willem van Kooten hoorde enkele demo's van nummers die de groep geschreven heeft. Hij... meer