Pierre Kartner (alias Vader Abraham) scoorde de meeste top 40-hits ooit. Toch voelt de Brabander zich nog steeds miskend. Kartners critici hebben moeite met zijn bonte oeuvre van schuine carnavalshits, duetten met omstreden politici en Smurfenliedjes. Ze vergeten dat hij ook tijdloze evergreens op zijn naam schreef, zoals het onvolprezen ‘t Kleine Café Aan De Haven. Daarnaast was hij verantwoordelijk voor grote hits voor Ben Cramer (De Clown), Jacques Herb (Manuela) en geldt hij als ontdekker van Corry & de Rekels, waarvoor hij hit na hit schreef. Van Het Smurfenlied verkoopt hij 400.000 exemplaren en is daarmee de op een na best verkochte single van Nederland.
(bron: wikipedia)Hanny, artiestennaam van Hennie Doeland-Lonis (Alkmaar, 8 mei 1956) is een Nederlandse zangeres. Ze werd ook wel aangeduid als Hanny Bakkum.
Nadat Corry Konings de Rekels had verlaten, werd Hennie Lonis in 1972 gekozen om haar plaats in te nemen. Ze was toen zestien jaar. Met Mario zouden Hanny en de Rekels meteen hun grootste succes scoren (nummer drie in de Top 40 en nummer vier in de Daverende Dertig).
Na in 1977 gestopt te zijn, stond ze een jaar... meer
(bron: wikipedia)Eduard (Eddy) Christiani (Den Haag, 21 april 1918 – Aalsmeer, 24 oktober 2016) was een Nederlands gitarist en zanger, componist en tekstschrijver. Christiani was tot 2010 nog actief als zanger, al trad hij sedert 2008 niet meer in zalen op.
Christiani staat in de Nederlandstalige levensliedtraditie, maar naast Lou Bandy en Willy Derby waren ook verschillende soorten Amerikaanse amusementsmuziek van invloed op zijn stijl. In 1939 was hij de eerste Nederlandse (en mogelijk eerste Europese) artiest die een elektrische gitaar... meer
(bron: wikipedia)De Kermisklanten was een Nederlands accordeonduo, dat ook veel succes oogstte in Duitsland (als Die Kirmesmusikanten). Het duo bestond uit Henny van Voskuylen (Bunnik, 23 mei 1941 - Soestdijk, 12 januari 2010) en Coby Mol (22 juli 1944). Zij leerden elkaar kennen tijdens een afzonderlijk optreden op de bühne en besloten als duo verder te gaan. Ook privé klikte het goed en op 15 mei 1964 traden zij met elkaar in het huwelijk.
Nieuwe Oogst (AVRO)
Het tv-debuut van Henny... meer
(bron: wikipedia)Silvain Albert (Sylvain) Poons (Amsterdam, 21 februari 1896 – aldaar, 26 november 1985) was een Nederlands toneelspeler en zanger.
Als zoon van de zanger Sam Poons en de actrice Elize van Biene was de jonge Sylvain Poons min of meer voorbestemd voor de planken, net als zijn oudere zuster Fanny Ella, die bekend werd onder de naam Faniëlla Poons. Hijzelf trouwde in 1921 met Elisabeth (Beppie) Geis. Hun dochter Liesje Poons zong binnen de lichte muziek.
Hij debuteerde als figurant... meer
Johnny was zanger, liedjesschrijver, talentscout, platenbaas en de zelfverklaarde ‘koning van het levenslied’. Hoes (Rotterdam 1917) speelde daarmee een belangrijke rol in de ontwikkeling van het levensliedgenre. Zo lanceerde hij de carrière van de Zangeres Zonder Naam en ging zijn lied Och, Was Ik Maar Bij Moeder Thuis Gebleven (1961) 450.000 keer over de toonbank. Een record voor een Nederlandstalige single. De onvermoeibare Hoes deed zijn platenmaatschappij Telstar over aan zijn kinderen, maar zong tot op hoge leeftijd door. Zo nam hij op 92-jarige leeftijd nog een duet op met Stef Ekkel.
(bron: wikipedia)Corry en de Rekels was een Nederlandse muziekgroep rond zangeres Corry Konings. De groep is vooral bekend van de hit Huilen is voor jou te laat.
In 1968 werd Corry Konings ontdekt door Ries Brouwers. Konings was destijds zeventien jaar en werkzaam als kapster. Daarnaast zong ze al twee jaar bij de groep De Mooks. Een lokale platenhandelaar had haar horen zingen en haar voorgesteld aan Pierre Kartner. Konings zong op dat moment bij het dansorkest De Rekels dat bestond... meer
(bron: wikipedia)Adolphus (Dolf) Brouwers (Utrecht, 31 augustus 1912 – Den Haag, 23 september 1997) was een Nederlands operettezanger (tenor) en komiek. Hij werd op zijn 59e ontdekt door Wim T. Schippers en groeide als Sjef van Oekel uit tot hoofdrolspeler in een VPRO televisieprogramma van Schippers en in een reeks stripverhalen, getekend door Theo van den Boogaard.
Brouwers werd geboren in de Kanonstraat te Utrecht en groeide op in Den Haag. Op zijn twaalfde werd hij timmermansknecht in Scheveningen, enkele jaren... meer
Het opvallende vibrato van Amsterdamse zangers als Johnny Jordaan en Willy Alberti klonk in de jaren vijftig uit elke kroeg in de Jordaan. De volkse Jordanezen waren terecht fier op hun artiesten, ook al weigerden radio-omroepen deze ‘ordinaire’ muziek te draaien. Johnny Jordaan (echte naam: Johannes van Musscher) won in een 1955 de talentenjacht ‘Stem van de Jordaan’. Het eerste plaatje dat hij opnam (Bij Ons In De Jordaan) was meteen een succes. Toch zat het Johnny in zijn leven niet mee: hij groeide op in bittere armoe, verloor op negenjarige leeftijd een oog na een stoeipartij met zijn neef Carel Verbrugge (die later bekend werd onder de naam Willy Alberti), had pech in zaken en worstelde jarenlang met zijn homoseksuele gevoelens. Genoeg materiaal voor een dramaserie die in 2009 door de VPRO werd uitgezonden.
(bron: wikipedia)Johanna Maria (Joke) Bruijs (Rotterdam, 14 januari 1952) is een Nederlands actrice, zangeres en comédienne.
Bruijs groeide op in de Moerkerkestraat te Rotterdam-Zuid, en verhuisde op driejarige leeftijd naar Poelenburg in Zuidwijk. Ze heeft drie oudere broers en komt uit een muzikale familie; haar vader Kees maakte voor de Tweede Wereldoorlog deel uit van The Four Dutch Serenaders, net als Johnny Hoes. Ze kreeg op de lagere school het advies om naar de MULO te gaan, maar koos tegen de... meer
(bron: wikipedia)Wilhelmus Albertus (Benny) Neyman (Maastricht, 9 juni 1951 – Soesterberg, 7 februari 2008) was een Nederlandse zanger.
Neyman werd geboren in Maastricht. Op zijn zesde kreeg hij een gitaar met Sinterklaas en nam les. Hij luisterde graag naar de radio en kocht af en toe een plaatje. Eind jaren 60 maakte hij kennis met de muziek van Engelse popbands. Na zijn MULO-diploma volgde hij begin jaren zeventig een opleiding aan de Kleinkunst Academie in Amsterdam. Neyman brak in de tweede... meer
De inspiratie voor haar levensliederen met een lach en een traan vindt de Zangeres Zonder Naam vooral in haar jeugd. Ze groeit op in een arm gezin in Leiden en kampt haar leven lang met loopproblemen. Op 37-jarige leeftijd wordt ze ontdekt door producer/liedjesschrijver Johnny Hoes. Twee jaar later, in 1959, scoort ze haar eerste grote hit met Ach, Vaderlief Toe Drink Niet Meer. Met een lange lijst aan successen vestigt Mary Servaes in de jaren zestig en zeventig haar naam als ‘koningin van het levenslied’. In 1986 boekt ze onverwacht haar laatste grote succes met het aanstekelijk gejodelde Mexico. Een jaar later neemt ze emotioneel afscheid van haar fans met een groot concert in Tilburg. Op 23 oktober 1998 overlijdt Mary Servaes in de leeftijd van 79 jaar.
The Ramblers waren in de jaren dertig de meest populaire groep van Nederland. De zevenkoppige groep liet een breed publiek kennis maken met swingmuziek. Het orkest, onder leiding van dirigent Theo Uden Masman, werd in 1926 opgericht als huisband van het Amsterdamse cabarettheater La Gaité. Vanaf 1935 speelt de groep ook Nederlandstalig repertoire, meest geschreven door trompettist/pianist Jack Bulterman. De echte vlucht begon in 1933 toen The Ramblers het vaste swingorkest van de VARA werden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de naam, op last van de Duitsers, veranderd in Theo Uden Masman & Zijn Dansorkest. De groep bleef spelen voor de omroep, zij het dat twee joodse leden werden geroyeerd. Na de bevrijding ontving het orkest een speelverbod van een half jaar. Daarna trad de groep onder de naam US Army Band op voor Amerikaanse en Britse troepen, en groeide de populariteit weer. De bekendste liedjes zijn Dag Schatteboutje, Wie Is Loesje en Weet Je Nog Wel Die Avond In De Regen. Begin jaren zeventig trad het orkest op in het nostalgiecircuit en was de groep op tv te zien bij de Tros.
(bron: wikipedia)Anna Maria Clasina (Annie) de Reuver (Rotterdam, 19 februari 1917 – aldaar, 1 januari 2016) was een Nederlandse zangeres. Zij was een van de populairste Nederlandse zangeressen in de jaren veertig en vijftig van de twintigste eeuw.
Annie de Reuver erfde haar voorliefde voor muziek van moeders kant. Al tijdens haar schooltijd begon ze met twee jongens het muzikale trio The Rhythm Aces. Daarna zong ze bij amateurbigband The Blue Blowers.
De Reuvers debuut bij The Ramblers vond eind 1934... meer
Als zestienjarige kapster komt de Bredase Corry Konings onder de hoede van plaatsgenoot en producer Pierre Kartner, die haar aan De Rekels koppelt. De derde single Huilen Is Voor Jou Te Laat wordt in 1971 een enorme hit. Ook daarna, als soloartiest, blijft ze onverminderd populair en scoort ze hits met Ik Krijg Een Heel Apart Gevoel Van Binnen (1976), Adios Amor (1982) en Mooi Was Die Tijd (1990).
(bron: wikipedia)Eddy Wally, artiestennaam van Eduard René Van De Walle (Zelzate, 12 juli 1932 – aldaar, 6 februari 2016), was een Belgische zanger die bekend was om hits als Chérie (1966), Dans met mij die laatste tango! (1969), Ik spring uit een vliegmachien (1987) en Dans mi amor (2003).
Eddy's vader Henri, woonachtig in volkswijk De Katte in Zelzate, werkte als arbeider in een teerfabriek van Zelzate. In zijn vrije tijd trad hij in de streek regelmatig en met succes op... meer
Leo Fuld is één van de bekendste vertolkers van het Jiddische lied. Wat maar weinigen weten is dat Fuld in 1912 werd geboren in Rotterdam. Vlak voor de Tweede Wereldoorlog vertrekt Fuld naar de Verenigde Staten. Hij overleeft de oorlog, maar de rest van zijn familie wordt door de nazi’s vermoord. Na de oorlog wordt Fuld bekend als de vertolker van Jiddische evergreens als My Yiddische Mama, Doina en Rumania. Als hij 80 is keert hij terug naar Nederland waar hij nog één album, The Legend, opneemt.